Preţul pâinii creşte cu 20%, carnea, laptele şi energia vor fi şi ele mai scumpe

3 septembrie 2012 15:210 comments

Toamna aduce noi creşteri de preţ pe toate planurile, analiştii estimând că scumpirea produselor agroalimentare atât pe plan intern, cât şi extern, precum şi majorarea unor preţuri administrate sunt principalii factori inflaţionişti din această perioadă.
Preţul energiei electrice a crescut, din această lună, cu 2 – 3% pentru consumatorii non-casnici, în urma dereglementării a 15% din piaţa electricităţii, iar preţul gazelor naturale cu 5% pentru consumatorii casnici şi cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie.
Acestea nu vor fi însă singurele scumpiri din această toamnă. Pâinea se scumpeşte cu 20% iar carnea şi laptele cu 10%, pe fondul secetei care a afectat în ultima perioadă România, dar şi al crizei economice de la nivel mondial.
Rata anuală a inflaţiei pentru luna august a fost estimată la 2,6% în zona euro, în creştere de la 2,4% în iulie.
În România, inflaţia a crescut în iulie la 3%, de la 2,04% în iunie, însă analiştii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în lunile următoare.
Analiştii spun că vor exista presiuni inflaţioniste în creştere în lunile următoare, pe fondul creşterii preţurilor produselor agroalimentare atât pe plan intern, cât şi extern, precum şi pe fondul majorării unor preţuri administrate. Analiştii nu exclud ieşirea temporară a inflaţiei din ţinta BNR în această toamnă sau la începutul anului viitor.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com