Prevenirea riscurilor cu privire la vot

31 mai 2012 16:040 comments

În perioada 23-30 mai, poliţiştii, jandarmii şi pompierii din Alba au continuat activităţile de informare şi conştientizare a cetăţenilor în cadrul campaniei „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare” .
Aceştia au fost prezenţi în cartierele Oarda şi Pîclişa din Alba Iulia, în localităţile rurale din comunele Blandiana şi Roşia Montană, Mihalţ dar şi în Aiud, Blaj, Cugir, Zlatna şi Cîmpeni, pentru a informa cetăţenii cu privire la riscurile la care se expun în cazul în care nu respectă legislaţia în vigoare cu privire la votul multiplu şi mita electorală.
Cetăţenii au primit pliante de la poliţişti precum şi îndrumări cu privire la sesizarea prin 112 a oricărei încălcări a legislaţiei electorale.
Acţiunile vor continua în tot judeţul Alba, astfel ca mesajul campaniei să ajungă la toţi cetăţenii cu drept de vot.
Campaniei „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare” i s-a alăturat şi IŞJ Alba, care îi sprijină pe poliţişti, jandarmi şi pompieri în promovarea mesajului, prin expunerea posterului campaniei la unităţile şcolare de nivel liceal din judeţ.
„Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.
Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot sau votează de mai multe ori în ziua alegerilor.
MAI desfăşoară, în perioada 10 mai – 9 iunie, în contextul alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la sancţiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal şi a mitei electorale, având ca slogan „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare”.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com