PRICHINDEL:TATI E TRASNIT!

26 septembrie 2022 17:161 comment

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a fost selecționat să susțină spectacolul „Tati e trăsnit”, regia Claudia Machedon, la ediția cu numărul 32 a Festivalului Național de Teatru, festival care reunește cele mai bune spectacole realizate pe scenele din România în stagiunea 2021 – 2022.

            Această ediție a FNT, avându-i selecționeri pe Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, propune un nou concept – Granițe fragile. Istorii fluide, care extinde interesul acordat spectacolelor de teatru. O nouă componentă a acestei viziuni artistice extinse este aceea educațională:

 

„În premieră, Festivalul Național de Teatru acordă o atenție specială prezenței artelor performative în școli și licee, precum și elaborării unor formate de ateliere și întâlniri dedicate mediului universitar și tinerilor absolvenți ai Școlilor de Arte. Considerăm că un festival național este și o platformă extinsă de educație artistică, un cadru al formării publicurilor tinere, al întâlnirilor cu potențial transformator, un context favorabil consolidării relației dintre arta contemporană și spațiile educaționale. Pe parcursul festivalului, vor fi jucate spectacole de teatru în școli și licee din București și vor fi realizate ateliere de jocuri teatrale și improvizație, dans, muzică, animație. De asemenea, FNT-ul va găzdui spectacole ale Școlilor de Teatru.”, declară selecționerii.

           

În cadrul programului FNT ne regăsim la capitolul INTERSECȚII ÎN FNT – Pedagogii fluide:

Arta deschide școala.În cadrul acestui modul vor fi prezentate în școli și licee din București spectacole de teatru (realizate de Asociația O2G, Asociația ARPAS, Asociația Vis-a-Vis, MiniREACTOR de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Ion Creangă București, Teatrul de Animație Țăndărică București, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia) dedicate elevilor și elevelor, urmate de discuții cu echipele artistice. Modulul cuprinde și o serie de ateliere realizate de artiste și artiști din zona artelor performative (printre care Ana Crăciun Lambru, Cosmin Manolescu, George Cocoș), care vor lucra pe durata festivalului cu grupuri de copii și adolescenți.”

 

            Nu putem decât să ne mândrim și să ne bucurăm că spectacolul teatrului nostru „Tati e trăsnit”, realizat în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), rodul unui proiect educațional câștigat la AFCN – Teatrul contemporan pentru sala de clasă, se va juca și în sălile de clasă din școlile sau liceele din București.

            Vă reamintim că spectacol „Tati e trăsnit” a avut premiera în luna mai a acestui an, fiind rezultatul muncii de echipă a tinerei regizoare Claudia Machedon și a actorilor Teatrului de Păpuși „Prichindel”: Iulian Costea și Mădălin Costea. De asemenea, a fost prezent în sălile de clasă din școlile gimnaziale din Alba Iulia, unde s-a bucurat de interesul elevilor pentru subiectul abordat.

            Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România. Coproducător: Primaria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Partener: Institutul Cultural Român.

              

Mulțumim UNITER!

                       

 

         

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com