Primăria Alba Iulia dă în judecată Guvernul Ponta

10 mai 2012 16:040 comments

Primarul Mircea Hava este deosebit de supărat că Guvernul Ponta a retras banii acordaţi de Guvernul Ungureanu din fondul de rezervă. Este vorba de 2.000.000 lei pe care Guvernul Ungureanu i-a acordat Primăriei Alba Iulia. La începutul lunii aprilie, Guvernul Ungureanu a dat din fondul de rezervă 648.233.000 lei pentru localităţile din ţară. Judeţul Alba a primit 17.220.000 lei, din care 2.000.000 lei pentru Primăria Alba Iulia.
În nota de fundamentare a Guvernului Ungiureanu pentru HG 255/ 2012 se justifică banii acordaţi din fondul de rezervă. Din cauza crizei, se spunea în nota de fundamentare, „unităţile administrativ-teritoriale au acumulat datorii care grevează buna desfăşurare a activităţii la nivelul comunităţilor locale, ca urmare a înregistrării de plăţi restante către furnizorii de utilităţi, societăţi bancare şi operatori economici”, banii urmând a fi folosiţi pentru „plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile”.
Noul prim ministru a decis să retragă banii daţi de Guvernul Ungureanu, considerându-se că nu au fost alocaţi corect, pentru nevoi urgente. Unele primării au cheltuit aceşti bani, altele nu. Primăria Alba Iulia nu s-a atins de aceşti bani, şi acum trebuie să-i returneze.
Primarul a anunţat destinaţia banilor primiţi în luna aprilie a.c. de la fondul de rezervă din partea Guvernului Ungureanu:
1. Alocarea sumei de 100.000 lei pentru construirea de terenuri de sport sintetice pentru tineret (la Liceul sportiv, la Şcoala „Vasile Goldiş”)
2. Alocarea sumei de 150.000 lei pentru construirea unui skate parc pentru tineri, în
zona şanţurilor Cetăţii
3. Alocarea sumei de 100.000 lei pentru construirea unui dispensar uman, a căminului
cultural şi a muzeului etnografic, la Pâclişa
4. Alocarea sumei de 50.000 lei pentru dotări urbane: un loc de joacă pentru copii în cartierul Ampoi I; un loc de joacă pentru copii în zona străzii Vasile Goldiş; mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi etc.)
5. Alocarea sumei de 320.000 de lei pentru reabilitarea reţelei de apă în cartierul
Tolstoi
6.Alocarea sumei de 1.280.000 lei pentru refuncţionalizarea spaţiului public în cartierul Tolstoi.
Primarul a comentat: „2.000.000 lei. De ce am pus banii aici? Pentru că noi toate lucrările care le avem angajate sunt finanţate. Noi nu începem o lucrare fără să ştim că avem finanţare aproape până de sută la sută pentru ca apoi să aşteptăm cu mâna întinsă să cadă banii. Aceste lucrări erau necesare şi aceşti bani erau foarte buni ca să facem aceste lucrări. Ca să nu creadă dl prim-ministru că aceste lucrări nu se vor face. Deci ele odată anunţate le vom face. Bineînţeles, mai greu, suntem obişnuiţi cu greul, luând bani din alte zone, mai tăind din alte investiţii, poate nu mai facem o stradă…”.
Extrem de supărat, primarul a spus: „Vom da în judecată Guvernul, nu este primul exerciţiu pe care îl facem în sensul ăsta. Nu numai Consiliul Local Alba Iulia, se va face şi o acţiune centrală, vom face şi noi, toţi primarii din judeţ, cred că vor face şi alţi primari, pentru că nu este normal. Pentru noi, pentru Alba Iulia, nu e grav deloc ce s-a întâmplat. E mai mult o chestiune de onoare, de mândrie, o chestiune de oameni, de relaţie interumană, dar pentru alte primării sunt lucruri grave, şi primării care sunt aici, apropiate, este grav că au rămas fără bani”.
Hava a mai spus că este pentru prima dată când un guvern ia banii care au fost daţi de guvernul anterior: „De 20 de ani fac administraţie, din timpurile în care dl. prim-ministru se juca cu bărcuţele sau cu maşinuţele prin casă, habar n-avea de aşa ceva. Am trecut prin atâtea guverne. N-am crezut niciodată că un guvern, indiferent de ce culoare, poate să facă lucrul ăsta. N-am crezut că putem să ne împăţim în români de culoare A, B şi C. N-aş fi putut să cred că există atâta ipocrizie şi atâta ură. Asta mă sperie. Ridic un semn de întrebare: de unde, Dumnezeule, atâta ură?”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com