Primăriile din Alba primesc de la Guvern mai puțini bani pentru dezvoltare decât anul precedent

14 februarie 2020 19:493 comments

Primăriile din Alba primesc de la Guvern mai puțini bani pentru dezvoltare decât anul precedent

 

Unitățile administrativ-teritoriale din județul Alba primesc mai puțini bani pentru programele de dezvoltare decât anul precedent, când România era guvernată de către social-democrați, iar Guvernul PNL devine, fără putință de tăgadă, o dezamăgire, inclusiv pentru primarii liberali. O rușine chiar, pentru toți edilii PNL care susțineau, necontenit, că Guvernul social-democrat le ”ciuntește” din fonduri (o scuză mincinoasă pentru lipsa investițiilor). Cifrele, însă, nu mint și nici nu fac politică, iar odată cu preluarea guvernării de către PNL banii sunt mai puțini și motivele de nemulțumire ale comunităților locale se înmulțesc.

Pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și infrastructură, care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, toate cele 78 de primării din Alba primesc 27.316.000 de lei, spre deosebire de anul precedent când au primit, la aceeași repartizare, 28.492.000 de lei, ceea ce înseamnă mai puțin cu circa 250.000 de euro. Acesti bani reprezintă sume corespunzătoare cotei din impozitul pe venit (care anul precedent fusese repartizat în procent mai mare).

Desigur, nu este o diferență mare – și nu sunt singurii bani care vin de la Guvern înspre comunitățile locale pe parcursul unui an – dar suficientă pentru a demonta declarațiile populiste ale liderilor PNL locali, care spuneau, sus și tare, că Guvernul social-democrat le ia banii de dezvoltare. Situația s-a înrăutățit față de anul precedent și îi așteptăm pe vocalii primari ai PNL – respectiv pe cei din conducerea Consiliului Județean – să aibă reacții mai dure cu privire la fondurile repartizate (altfel înțelegem că criticile pe acest subiect nu au fost decât o retorică de partid). 

Municipiile Aiud și Sebeș, spre exemplu, primesc în acest an mai puțin cu 100.000 de lei, iar Blajul, Baia de Arieș și Zlatna vor avea cu 50.000 de lei mai puțin. Sunt diferențe de alocări și în mediul rural. Spre pildă comunele Berghin, Ciugud, Cricău, Jidvei, Meteș, Sălciua, Vințu de Jos sau Roșia Montană primesc mai puțin cu 50.000 de lei. Exemplele pot continua, iar persoanele interesate pot consulta comparativ proiectele de hotărâri, din 2019 și 2020, pe site-ul Consiliului Județean, pentru a vedea adevărata față a PNL, care a ”omorât” și programele naționale menite să ajute la dezvoltarea comunităților locale.

Consilierii județeni ai PSD Alba vor solicita alocarea echitabilă a banilor către administrațiile locale și, deopotrivă, vor cere cheltuirea responsabilă și corectă a fondurilor publice, în urma cărora să fie realizate investiții importante, în folosul cât mai multor cetățeni ai județului.

 

Cu respect,

Consilierii județeni ai PSD Alba

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com