Primarul Hava, audiat la DNA într-un dosar privind transportul public

29 februarie 2012 17:070 comments

Miercuri, 29 februarie, primarul Mircea Hava a stat mai mult de 3 ore în sediul DNA Alba pentru o audiere (primarul a sosit la ora 10.45 şi a ieşit după mai mult de 3 ore). Anumite surse din rândul anchetatorilor spun că Mircea Hava are calitatea de învinuit în acest dosar: de asemenea, au fost ori sunt aşteptaţi pentru audieri şapte angajaţi ai Primăriei Alba Iulia şi trei ai societăţii de transport public din municipiu.
Printre cei învinuiţi s-ar afla şi cei doi viceprimari, Ioan Bogăţan şi Paul Voicu, ambii membri PDL. Declaraţiile privind acest dosar sunt destul de încurcate: Oliviu Gaşpar a declarat ceva, iar avocatul său (Ioan Rus) s-a referit la altceva, dar nici declaraţia primarului Mircea Hava nu a limpezit lucrurile asupra motivului pentru care se află angajaţii Primăriei în audieri la DNA.
Cercetările din acest dosar vizează modul în care s-a acordat contractul pentru Serviciul de transport public societăţii respective şi cum s-au alocat către aceasta o serie de subvenţii şi sume pentru gratuităţi.
Primul sosit la DNA (înainte de ora 8.00) a fost Oliviu Gaşpar, de la biroul Transport-Liberă iniţiativă-Comercial din Direcţia Cheltuieli a Primăriei Alba Iulia, care a petrecut mai bine de 4 ore la audieri. Întrebat pentru ce a fost audiat de DNA, Oliviu Gaşpar a declarat: „A fost problema cu prelungirea contractului la STP. Dacă s-a prelungit, cum s-a prelungit, conform regulamentelor Uniunii Europene, care spun că se poate prelungi, nu a fost nu ştiu ce”.
Avocatul Ioan Rus a precizat: „E discuţia legată de subvenţia către STP: dacă această subvenţie a fost acordată sau nu legal. Există şi hotărârea de Consiliu Local care a stabilit că se poate acorda această subvenţie. Discuţia e legată de acest transport gratuit al tuturor pensionarilor (n.a. – din Alba Iulia), dacă subvenţia trebuia acordată în raport cu transportul efectiv sau în raport cu numărul de pensionari care mergeau în municipiu pe transport local; ei circulau pe bază de cupon de pensie şi de act de identitate”. Ioan Rus a precizat că verificările se fac în baza Legii 78/ 2000 care se referă la modul de folosire a fondurilor publice.
La ora 10.45 a sosit la DNA primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreşedinte al PDL, care a refuzat să facă declaraţii (Hava era însoţit de avocatul său Iulian Gâlcă, fost preşedinte al CMS-ului). Primarul Hava a ieşit de la DNA după mai bine de 3 ore: în discuţie a fost acordarea unor subvenţii către serviciul de transport public.
Întrebat în ce calitate s-a aflat pentru audieri la DNA, primarul Mircea Hava a declarat: „În ce calitate te cheamă aici: învinuit sau nu ştiu ce… Mi-am făcut datoria, dânşii sunt convins că-şi vor face datoria”.
Primarul Mircea Hava a declarat că au avut loc discuţii „despre transportul public, despre trasee, despre subvenţii, despre asta s-a discutat, anumite aspecte. Nu este nici un prejudiciu. Mi-am făcut datoria. Dânşii fac ceea ce trebuie. Cum să vă spun, când o să mai fie o să vă anunţ. Noi am lucrat legal, dânşii îşi fac datoria, de acum”.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com