Profesorul Avram Cristea, renumit etnolog, s-a stins din viaţă

22 mai 2012 15:340 comments

Unul dintre cei mai apreciaţi dascăli din judeţul Alba, Avram Cristea, s-a stins din viaţa luni. Profesorul Avram Cristea a fost un renumit etnolog şi reputat lingvist, prin mâna lui trecând şi formându-se ca oameni sute de generaţii de elevi.
Avram Cristea s-a născut în 13 iulie 1945, în localitatea Şibot, judeţul Alba. A fost autorul mai multor cărţi ce au ca subiect datinile şi obiceiurile din Alba: „Obiceiuri de iarnă pe Valea Mureşului Superior”, „Studiu şi antologie de colinde”, „Obiceiuri şi datini din jud.Alba”, „Schiţă monografică”. A fost coautor la culegeri de folclor: „Merge dorul şi răsare”, „Florile dalbe, flori de măr”, „1484 colinde cu text şi melodie”, coordonat de conf. univ. Ioan Bocşa.
În decursul vieţii a avut şi o activitate jurnalistică intensă. A fost redactor şef adjunct la revista de etnografie şi folclor “Vatra Străbună”, Alba Iulia (1991- 1992), a realizat emisunile de Limba română, folclor şi literatură între 1995-1998 la Radio XXI Alba Iulia. Din 2002, a fost redactor colaborator la Radio Reîntregirea al emisiunilor săptămânale: Rugul aprins (literatură), Floarea darurilor (etnografie şi folclor), Revista revistelor culturale, iar din 2006, la rubrica Datini străbune (tradiţii). A colaborat cu revista “Credinţa Străbună” dar şi cu revistele şi ziarele din Alba Iulia.
Slujba de înmormântare a prof. Avram Cristea va avea loc miercuri, 23 mai, la ora 13.00, la capela Cimitirului municipal din Alba Iulia. Dumezeu să-l ierte şi să-i facă odihnă veşnică. Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com