Profesorul Nicolae Andron a câştigat concursul „Profesorii cu care Alba se mândreşte”

16 februarie 2012 16:480 comments

Profesorul Nicolae Andron a primit cele mai multe voturi la nivel jude’ean ]ntr/o campanie derulat la nivel naţional de un important trust media în campania „Profesorii cu care Alba se mândreşte”. Este profesor de Istorie la una din cele mai apreciate şcoli din municipiul Alba Iulia: Şcoala cu cls.I-VIII „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia: are 32 de ani la catedră.
În concurs au mai intrat alţi dascăli apreciaţi de elevi, dascăli cu care ne întâlnim mereu la diverse competiţii sau activităţi cu elevi: Adina Voica Sorohan, profesoare de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş; Daniela Cetean, profesoară de istorie la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”; Corina Sava, profesoară de matematică la Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Eminescu” Alba Iulia; Paraschiva Farcaş este profesoară de istorie la Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia; Ioan Damian, profesor de fizică la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia; Iaoan Ghiţă, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” Blaj; Nicuşor Marcu, profesor de educaţie fizică la Liceul Sportiv Alba Iulia; Ioan Muntean, profesor matematică, Colegiul Naţional „I.D. Lăzărescu” Cugir; Aurelia Oprean, profesor-inginer la Grupul Şcolar Forestier Cîmpeni.

Ca student, s-a aflat în preajma unor istorici ca Hadrian Daicoviciu sau David Prodan

În anul 1980 a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1980. A avut şansa unică de a se afla în preajma unor titani ai istoriografiei româneşti: universitarii clujeni Hadrian Daicoviciu, Pompiliu Teodor, Nicolae Bocşan, Ştefan Pascu, David Prodan.
Din anul 1990 Nicolae Andron lucrează şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba ca profesor metodist.
De-a lungul timpului a avut şansa de a lucra ca şi cercetător la Biblioteca Batthyaneum sau Alba Iulia sau la Muzeul Naţional al Unirii, dar a refuzat să plece de la catedră: a preferat munca directă, cu copiii, pe care îi poate modela, învăţa, educa în acelaşi timp. Nicolae Andron ştie că pentru cei mai mulţi dintre elevi dascălul este primul model urmat, este copiat, imitat de copii. Dacă dascălul e bun, copiii sunt conduşi pe o cale sănătoasă…
Să mai notăm că între 1994-1999 profesorul Nicolae Andron a fost preşedinte al Comisiei de Evaluare a Manualelor. De asemenea, este membru fondator al Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România. În 2009 a primit Diploma „Gheorghe Lazăr” (acordată de IŞJ Alba) pentru întreaga activitate.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com