Proiectul Roşia Montană merge mai departe
Oamenii din Roşia Montană au nevoie de locuri de muncă stabile. ONG-urile care se opun creării de locuri de muncă abuzează de timpul instanţelor de judecată, supunându-le atenţiei cereri nefondate din punct de vedere juridic.
Bucureşti, 18 aprilie 2012 – Tribunalul Cluj a validat din nou Certificatul de Urbanism nr. 87/2010, respingând acţiunea unor ONG-uri care se opun prin orice mijloace creării de locuri de muncă, într-o zonă în care peste 80% dintre locuitori nu au un loc de muncă stabil. Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au solicitat anularea certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis pentru proiectul minier propus de Roşia Montană Gold Corporation. În decembrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti a respins o acţiune similară formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, în luna mai 2011, Curtea de Apel Bucureşti a respins, în mod definitiv şi irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis către RMGC.
Astfel, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 este în vigoare şi perfect aplicabil. Instanţele din România confirmă acest lucru pentru a patra oară în ultimii doi ani, după încercări repetate din partea acestor ONG-uri care se opun creării a mii de locuri de muncă în zonele defavorizate din Munţii Apuseni. Atât instanţele din Bucureşti, cât şi cele din Cluj au considerat nefondate cererile de anulare a certificatului de urbanism emis către RMGC.
„Decizia de astăzi (n.r. – miercuri, 18 aprilie) reprezintă o nouă victorie pentru comunitatea locală, pe drumul către un viitor mai bun şi către miile de locuri de muncă atât de necesare în acea zonă. În ultimii ani, RMGC a cîştigat 15 procese importante, majoritatea iniţiate de câteva ONG-uri, care luptă împotriva creării de locuri de muncă şi împotriva dezvoltării economice. Progresele majore făcute în evaluarea proiectului minier ne dau speranţe că ne îndreptăm spre o rezoluţie cât mai rapidă, care va avantaja comunitatea locală, patrimoniul şi dezvoltarea durabilă a zonei Roşia Montană”, declară Dragoş Tănase, directorul general al RMGC.
“În ziua de astăzi, un proiect minier responsabil se poate face numai cu deplina respectare a legislaţiei româneşti şi europene şi prin folosirea celor mai bune practici disponibile. Odată aprobat, proiectul Roşia Montană va contribui cu aproape 1% la PIB-ul României şi va crea mii de locuri de muncă”, a mai spus Dragoş Tănase.
Pornind de la un preţ al aurului de 900 de dolari / uncie, proiectul minier de la Roşia Montană aduce peste 4 miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB-ul României de 19 miliarde USD incluzând efectele de multiplicare, conform estimărilor din 2010 ale specialiştilor britanici de la Oxford Policy Management. În prezent, preţul aurului este de aproximativ 1600 USD/ uncie. De asemenea, proiectul va genera mii de locuri de muncă, respectând legislaţia de mediu din România şi Uniunea Europeană şi contribuind cu 140 de milioane USD la conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural din Roşia Montană şi din România.
Octavian Popescu
16:05
ma bucur ca adevarul iese la iveala si totodata iese la iveala si faptul ca ongurile dau in judecata proiectul asta doar ca sa mimeze actiuni, sa poata rula finantarile
18:34
ong-urile abuzeaza de multe lucruri, dar nu fac nimic concret si util pentru Rosia Montana. Doar ii pun piedici in calea spre un viitor mai bun.