ProNatura la final de expediţie în Apuseni. Foto

15 iulie 2013 13:132 comments

Picture 673_resizeDupă ce în anul 2011 Grupul Şcolar Corneliu Medrea din Zlatna a reuşit să câştige concursul ProNatura, concurs organizat între liceele din Judeţil Alba de către Consiliul Judeţean Alba, în acest an ei şi-au propus să diversifice activităţile din cadrul proiectului şi să pregătească o nouă expediţie, care să pună la încercare elevii şi cadrele didactice din cadrul liceului.
„Expediţionarii” zlătneni s-au întors cu bine din cea de a 3-a expediţie derulată din nou la „mare înălţime . Expediţia de anul acesta a durat 7 zile, debutând Sâmbătă 07 Iulie 2013 cu traseul Poşaga- Scăriţa Belioara, una dintre cele mai frumoase rezervaţii din ţară. Apoi, traseul a continuat atingând punctele: Muntele Mare (altitudine 1826 m), Smidele, Balomireasa, Ciunget, cătun Steaua, comuna Horea (cătun Preluca), Mătişeşti, Ocoale, Gheţarul de la Scărişoara. Din cauza distanţei mari parcurse dar şi din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (practic a plouat 6 zile din 7), parcurgerea acestui traseu a fost deosebit de dificilă, iar elevii zlătneni au trebuit să găsească alte şi alte resurse pentru a ajunge la final.
Cei 10 elevi ghidaţi de montaniarzii de la Trascău Corp Zlatna, au fost conduşi de două cadre didactice, prof. Rusan Mirela şi Dani Marton . Deosebit de interesantă a fost parcurgerea rezervaţiei Molhaşurile Căpăţânii, cu dificultăţi mari de orientare şi de acces din cauza turbăriilor active din zonă. S-au strâns informaţii despre biodiversitatea din zonele traversate precum şi date despre valorile culturale tradiţionale. S-a dormit în fân şi în cort, iar în unele seri elevii au preferat şi somnul în aer liber, lângă focul de tabară.
Pe tot parcursul expediţiei, elevii au folosit pentru orientare busola şi harta dar şi un GPS, care va prezenta la final harta traseului străbătut cu distanţa parcursă şi diferenţele de nivel. La începerea şcolii va fi realizată o expoziţie cu poze şi alte materiale despre aventurile trăite . Gheţarul de la Scărişoara a fost „cireaşa de pe tort” care a pus punct expediţiei de anul acesta, un motiv în plus ca să apreciem frumuseţile judeţului Alba.
„Ştiu că fară noi (Trascău Corp) această expediţie nu s-ar fi realizat. Însă dacă aţi fi văzut bucuria din ochii copiilor, ati fi stiut ca orice sacrificiu se merită a fi făcut. Pentru mine, ăsta a fost concediul de anul acesta. Cu ei, cântând prin munţi..” a declarat Adrian Puiuleţ.” Mulţumim Primăriei Oraşului Zlatna, care ne-a ajutat cu transportul dus către Poşaga şi retur, din Gârda.”
În această expediţie nu a fost vorba numai de munţi. A fost vorba de o încercare cu rucsacuri în spate. A fost greu, doar ca să putem simţi frumosul. A fost o relaţie elev-profesor dincolo de barierele catedrei. Fiecare dintre participanţi nu a urcat doar un munte (sau mai mulţi), ci fiecare a urcat propriul munte, din interior.
Picture 807_resize

Picture 931_resize

Picture 1291_resize

Picture 681_resize

Picture 1315_resize

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com