Protejarea arhitecturii tradiţionale din Munţii Apuseni

21 martie 2012 16:201 comment

Proiect al OAR Alba

În perioada octombrie 2011-aprilie 2012, Ordinul Arhitecţilor din România filiala Alba în parteneriat cu CJ Alba derulează un proiect privind conştientizarea factorilor (localnici, întreprinzători, autorităţi locale, arhitecţi) cu privire la valoarea inestimabilă a patrimoniului arhitectural şi etnografic din Ţara Moţilor. Proiectul se desfăşoară în 10 comune din Apuseni: Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Horea, Albac, Avram Iancu, Poiana Vadului, Vadu Moţilor, Vidra şi Sohodol.
Cei implicaţi în proiect au semnalat transferul specificului urban în mediul rural, dar ce este şi mai grav folosirea unor materiale neadecvate.
La proiect au participat o echipă multidisciplinară condusă de arh. Marius Barbieri din care au mai făcut parte: ec. Monica Jorj, arh. Alexandra Suciu, urbaniştii Laura Năsui şi Alexandru Damian, etnograful Augustin Goia de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj, istoricul Călin Şuteu.
„Oamenii nu mai văd valoroasă arhitectura tradiţională, consideră că nu le asigură confort. Noi încercăm ca măcar aceia care îşi fac pensiuni sau clădiri noi, chiar dacă nu respectă întru totul arhitectura locală tradiţională, totuşi să folosească materiale şi culori care să se integreze cât mai bine”, au declarat realizatorii proiectului.
„Până acum oamenii nu aveau variante pozitive, spuneau că nu ştiu să-şi facă altcumva casele sau extinderile. Noi le oferim exemple care se încadrează cât mai bine arhitecturii tradiţionale şi locului respectiv”.
În perioada următoare vor fi distribuite sute de pliante şi cataloage în comunele din Apuseni cu exemple de clădiri care respectă şi care nu respectă arhitectura tradiţională.
Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com