PSD si ALDE i-au retras sprijinul politic premierului social-democrat Sorin Grindeanu

15 iunie 2017 08:400 comments

Într-o conferinţă comună de presă, preşediţii PSD şi ALDE au anunţat că primul ministru a rămas fără susţinere politică (după doar 6 luni de la instalare), deci trebuie să plece pentru a lăsa loc unei alte construcţii guvernamentale.

Decizia a fost luată în Comitetul Executiv Naţional al PSD, cei de la ALDE luând o decizie similară în forul de conducere.

A urmat conferinţa de presă în care preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat: „Premierul nici măcar nu a aşteptat votul din Comitetul Executiv. Nu căutam neapărat demisia sau demiterea premierului. Am luat act de anunţul prim-ministrului că îşi va da demisia. Toţi membrii PSD din Guvern şi-au depus demisiile. Alături de ALDE vom forma un nou Guvern. Am decis să spunem adevărul, oricât ar fi de crud. Un procent foarte mare de măsuri din program nu sunt puse în practică. Nu mai putem vorbi în acest moment de un Guvern, deoarece toţi miniştrii şi-au dat demisia. Sper ca Grindeanu să ia act de deciziile adoptate de forurile statutare care i-au dat această funcţie politică. Mâine, la Comitetul Executiv, vom discuta o propunere de nou premier. Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agaţe de funcţie, nu sunt sigur că el va demisiona. Grindeanu mi-a cerut demisia, pentru că am numit miniştrii. Refuzul demisiei, o abordare necinstită din partea lui Sorin Grindeanu. Am redactat o adresa oficială către preşedintele României. Îl vom informa oficial despre deciziile luate şi propunerile ulterioare. Nu am spus că Sorin Grindeanu va fi exclus din partid. Au fost propuneri azi în acest sens, dar am solicitat să nu fim de acord cu aşa ceva. Un premier e legitim cât timp are sprijiul politic al formaţiunii care l-a votat. PSD şi ALDE i-au retras, la acest moment, sprijinul politic lui Grindeanu. Grindeanu nu a fost exclus din partid. Eu şi mai mulţi colegi i-am făcut mai multe propuneri. Prima a fost ca împreună să stabilim care sunt cele mai bune măsuri şi calea de urmat, fără să plecăm de la început de la ideea că nu va mai fi premier, noi având de gând ca, în partea a doua a şedinţei Comitetului Executiv, să începem să reconstruim. N-am mai avut cu cine”.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Actualul Guvern a avut o performanţă slabă. Aştept un gest de onoare din partea lui Grindeanu. Fără sprijin, Guvernul nu poate funcţiona. (…) Nu se poate în felul ăsta. Cel care-şi asumă rolul de premier trebuie să aibă anvergura necesară.
 
După declaraţiile celor doi lideri ai coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, premierul PSD Sorin Grindeanu a declarat de la sediul Guvernului că nu demisionează… doar în situaţia în care preşedintele Iohannis numeşte un alt premier PSD.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com