Rapsodul popular Ioan Frăţilă din Sâncel, locul II la concursul „La poale de Ţibleş”

15 iulie 2013 13:310 comments

sanceleniDuminică, 14 iulie 2013, Căminul Cultural Târlişua, judeţul Bistriţa Năsăud, a fost gazda celei de a VIII-a ediţii a Festivalului concurs al rapsozilor populari, „La poale de Ţibleş”. Evenimentul cultural a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul local Târlişua şi Asociaţia „Perpetuum Artis” Agrieşel.
„Judeţul Alba a fost reprezentat cu succes de Ioan Frăţilă, din Sâncel, membru al grupului vocal-bărbătesc „Sâncelenii”. Interpretarea deosebită, frumuseţea şi autenticitatea costumului popular au convins juriul să acorde rapsodului Ioan Frăţilă, la acest festival concurs, premiul al doilea, în condiţiile în care în această competiţie au fost înscrişi 23 de rapsozi populari proveniţi din întreaga ţară”, ne informează Petruţa Pop, preşedinte Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba.
Rapsodul Ioan Frăţilă a fost însoţit de Grupul vocal-bărbătesc „Sâncelenii”, de pe Târnave, care a fost invitat să cânte în spectacolul de gală al acestui festival. Frumuseţea cântecelor autentice de pe Valea Târnavei i-a impresionat pe cei prezenţi la eveniment, fiind aplaudaţi minute în şir la scenă deschisă. După spectacol au fost contactaţi de alţi organizatori de festivaluri folclorice tradiţionale din ţară, pentru a susţine recitaluri în cadrul acestor evenimente.
„Sâncelenii” a luat fiinţă în anul 2000, la iniţiativa primarului de atunci Gheorghe Laţiu, cel care şi astăzi conduce grupul, având în componenţa sa 15 artişti amatori. „Sâncelenii” au reuşit să imprime două albume, repertoriul lor cuprinzând cântece patriotice şi folclor de pe Valea Târnavelor. De-a lungul anilor, au participat la diferite spectacole şi manifestări tradiţionale, reprezentând cu succes judeţul Alba. De curând, la începutul lunii aprilie 2013, Sâncelenii au obţinut locul al II-lea, la concursul naţional al grupurilor vocal-folclorice bărbăteşti „Dorel Manea”, care s-a desfăşurat la Mioveni, Argeş.
Pentru dragostea necondiţionată cu care valorifică zestrea folclorică a judeţului Alba, acolo unde sunt invitaţi, „Sâncelenii” merită respectul şi preţuirea noastră. Mulţumiri şi domnului Ilie Frăţilă, primarul comunei Sâncel, cel care susţine acest grup în demersurile sale culturale. Felicitări tuturor şi să fie într-un ceas bun!

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com