Recensământul General Agricol se află pe ultima sută de metri în Alba

14 ianuarie 2011 00:030 comments

În toată ţara, în această perioadă se efectuează Recensământul General Agricol, care este o acţiune de interes naţional. Recensământul a început în 2 decembrie anul trecut, urmând a se finaliza în 31 ianuarie.
Această cercetare statistică are ca obiectiv culegerea datelor referitoare la suprafeţe şi utilizarea terenurilor agricole, efective de animale, plantaţii viticole şi pomicole, utilaje şi maşini agricole, irigaţii, persoane care desfăşoară activităţi agricole, metode de producţie agricolă şi dezvoltare rurală.
Conform datelor prezentate de reprezentanţii DADR Alba şi ai DRS Alba, instituţii care se ocupă de acest recensământ, până la data de 11 ianuarie procentul de recenzare în judeţul Alba este de 79,96%.
Directorul DRS Alba, Ana Topârceanu, ne-a declarat că judeţul Alba se află sub media naţională, care se situează la 82,77% , dar trebuie ţinut cont de faptul că judeţul Alba are zona Apusenilor unde recensământul agricol se desfăşoară cu unele greutăţi din cauza vremii şi a distanţelor mari între localităţi. Un alt aspect de care trebuie ţinut cont în acest caz este faptul că judeţul Alba este unitatea teritorial administrativă cu cel mai mare număr de sate din România, repectiv 656.
Conform datelor prezentate, 13 localităţi din judeţ au un ritm sub 70%, privind recensământul agricol, aici putând fi menţionat municipiul Alba Iulia – 65,64%, municipiul Sebeş – 64,10%, oraşul Câmpeni – 69,91%, comuna Gârda de Sus – 58,46%, Vinţu de Jos – 65,65%, Roşia Montană – 63,70%, Roşia de Secaş – 64,68% sau Ceru Băcăinţi – 63,67%.
Totuşi, la nivel judeţean, sunt şi 15 unităţi administrative care au un procent de recenzare de peste 90%: Hopârta, Fărău, Scărişoara, Unirea, Crăciunelu de Jos, Poiana Vadului, Miraslău, Almaşu Mare, Jidvei, Lupşa, Ighiu, Bucium şi Valea Lungă.
Directorul DRS Alba, Ana Topârceanu ne-a declarat că au fost cazuri în care recenzorii au întâmpinat refuzuri de la oameni care se temeau că datele din formularul de recensământ vor fi făcute publice, lucru total neadevărat. „Toate datele din formularul de recensământ sunt confidenţiale, iar informaţiile vor fi folosite doar în scopuri statistice”, ne-a declarat Ana Topârceanu.
Atât directorul DADR, Ioan Stanciu cât şi directorul DRS Alba, Ana Topârceanu îi roagă pe oameni să întâmpine cu încredere recenzorii agricoli deoarece datele vor fi folosite doar pentru a se măsura potenţialul agricol şi a se asigura punerea în practică a programelor de dezvoltare a agriculturii şi satului românesc.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com