Recomandări cu privire la arderile controlate

26 martie 2012 15:182 comments

S-a constatat faptul că, de la sosirea primăverii şi odată cu îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice, în Alba s-au produs mai multe evenimente nedorite, care s-au datorat faptului că unii dintre cetăţeni au provocat incendii de vegetaţie uscată, pe care le-au scăpat de sub control, consecinţele acestora fiind în unele cazuri deosebit de grave, două persoane pierzându-şi viaţa.
În aceste condiţii, IPJ Alba reaminteşte tuturor proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri că le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabilă a primăriilor şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.
Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.
În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la o lună la 3 ani sau amendă.
În verdea prevenirii unor evenimente grave, generate de aceste incendii, IPJ Alba face câteva recomandări cu caracter preventiv: nu provocaţi incendii de vegetaţie decât cu respectarea prevederilor legale; în cazul în care observaţi asemenea incendii, anunţaţi autorităţile la 112; şoferii să nu intre în perdelele de fum provenite de la incendii, pentru că riscul producerii unor accidente în lanţ este mare; în asemenea cazuri, să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie în mod succesiv. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com