Registru al îndrăgostiţilor la sărbătoarea de pe Muntele Găina

19 iulie 2012 17:190 comments

Sărbătoarea de pe Muntele Găina, ce se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni, în zilele de sâmbătă şi duminică, va cuprinde şi un moment deosebit, prilejuit de transpunerea scenică a legendei muntelui.
În ziua de sâmbătă, pe scena din localitatea Avram Iancu va avea loc etapa finală a Festivalului – Concurs Cultură pentru Cultură, festival în cadrul căruia se vor întrece cele mai bune formaţii de amatori din judeţ, câştigătoare ale etapelor zonale organizate până acum. Invitaţi speciali ai festivalului sunt Cornelia şi Lupu Rednic. Seara de sâmbătă va continua cu un spectacol de muzică etno susţinut de trupele Haiducii şi Rustic, iar focul de artificii de la ora 22:00 va încheia prima zi de petrecere.
Tot sâmbătă seara, de data aceasta pe Muntele Găina, va avea loc un program dedicat celor tineri. Astfel, de la ora 22:00, pe scena de pe munte, vor concerta trupele Haiducii şi Rustic. La ora 23:45 se va aprinde cel mai mare foc din Apuseni – Focul îndrăgostiţilor, iar de la ora 24:00, petrecerea va continua târziu în noapte cu focuri de artificii şi discotecă în aer liber.
În cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, toate manifestările se vor muta pe Muntele Găina. De la ora 9:30 va avea loc un Te Deum la Crucea Iancului, iar de la ora 10:00, un alai tradiţional de nuntă, din comuna Sălciua, va deschide spectacolul folcloric ce-l are ca invitat special pe Ionuţ Fulea.
Duminică va fi transpusă scenic legenda Muntelui Găina, potrivit căreia, pe munte locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea în faţa Crăiesei, primeau de la aceasta câte un ou de aur. Apoi, lotrii au furat coşul cu ouă şi găina fermecată. Urmăriţi fiind, lotrii au scăpat coşul cu ouă în Arieş, care de atunci străluceşte în soare, fiind plin de pulbere de aur, şi au ascuns găina într-o peşteră din Roşia Montană unde şi astăzi se mai găsesc fragmete de aur din ouăle pe care le făcea găina.
Îndrăgostiţii care vor veni duminică pe munte, vor avea surpriza de a o întâlni pe Crăiasă. Aceasta, înconjurată de curteni, va sta pe tronul său şi le va oferi brăţări cu însemnele târgului şi ouă aurite. Îndrăgostiţii vor fi apoi trecuţi într-un registru special, Registrul Îndrăgostiţilor şi vor primi un Certificat care să le ateste dragostea.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com