Renovări la laboratorul de analize al DSP Alba

8 martie 2012 18:172 comments

Laboratorul de analize al DSP Alba, din clădirea policlinicii de pe strada Muşeţelului din Alba Iulia, a fost renovat, iar, în prezent, acesta se află în stadiul de acreditare. Până în luna mai, această procedură va fi încheiată. DSP Alba a semnat un parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca pentru desfăşurarea de activităţi în cercetare, în laboratorul proaspăt renovat.
Laboratorul de analize al DSP Alba a fost renovat printr-o investiţie de 50.000 lei, bani din bugetul instituţiei. „Ne-am restrâns de la toate cheltuielile şi am investit în acest laborator. Lucrările de amenajare a laboratorului sunt finalizate, acum acestea se află în stadiul de acreditare. Specialişti din Cluj monitorizează lucrările care au fost făcute şi în cel mai scurt timp urmează să se semneze acreditarea. În laboratorul din clădirea policlinicii nu s-au mai realizat lucrări de reamenajare de zece ani. Era o mizerie de nedescris, aveam porumbei în laborator, iar ceea ce vedeţi acum ar trebui să comparaţi cu ceea ce a fost. Au fost puse termopane, pe jos este igienizat, acum putem spune că arată a laborator”, ne-a declarat directorul DSP Alba, Horea Timiş.
Întrebat fiind dacă există fonduri pentru funcţionarea laboratorului, Horea Timiş ne-a spus: „Niciodată nu am avut destule fonduri, nici acum nu pot spune că avem. Într-un proiect contează să vrei şi să te chinui să îl faci posibil. Proiectul reabilitării laboratorului a fost anunţat încă de anul trecut, iar în prezent este finalizat aproape în totalitate”, a mai precizat Horea Timiş.
De câteva luni, DSP Alba a început o colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, în domeniul cercetării, care se va desfăşura în laboratorul proaspăt renovat. În 2011, această colaborare a fost concretizată într-un program de cercetare european sun denumirea de „Symphony”, coordonat de Institutul „Karolinska” din Suedia. În program au fost implicate, din România, Direcţiile de Sănătate Publică Alba şi Cluj, scopul fiind recoltarea de probe pentru mediul de viaţă al copiilor în şcoli.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com