Reorganizarea teritorială a României este un proiect orientat înspre dezvoltarea comunităţilor

10 ianuarie 2013 17:570 comments

DAN SIMEDRU:
Proiectul de reorganizare teritorială a României, prin consolidarea celor 8 regiuni de dezvoltare déjà existente, este unul dintre cele mai importante obiective asumate de către USL. Îndelung dezbătută şi prea mult politizată, în special de preşedintele Băsescu, reorganizarea teritorială este supusă riscului de a fi greşit interpretată de cetăţeni.
Proiectul USL, care îşi propune să ofere autonomie administrativă reală şi şanse concrete de dezvoltare a comunităţilor, în cadrul celor 8 regiuni, nu are nimic în comun cu planurile pe care le-a făcut Traian Băsescu referitor la reorganizarea administrative-teritorială. Scopul nostrum, a celor din USL, este să aliniem România nu doar la politicile UE, ci, prin acţiuni concrete, să valorificăm, în acest fel, încrederea care ne-a fost acordată prin vot.
Fiecare cetăţean al României trebuie să ştie că reorganizarea propusă de USL nu are la bază criteri entice. Scopul esenţial al proiectului USL este acela de a consolida cele 8 regiuni déjà înfiinţate, prin descentralizare şi creşterea autonomiei locale. Statul se va ocupa de proiecte, planuri şi investiţii naţionale, iar regiunile vor avea posibilitatea de a se dezvolta, graţie asocierii dintre comunităţi, respective judeţe, de a accesa fondurile puse la dispoziţie de UE şi de a decide, mai aproape de cetăţean, care sunt priorităţile şi linile de acţiune. Înfiinţarea Consiliului Regional şi a Camerei Reprezentanţilor Locali nu fac altceva decât să aducă mai aproape de orice comunitate în parte factorul şi nivelul decisional, iar birocraţia va fi diminuată. Din toate punctele de vedere, reorganizarea administrativ-teritorială în viziunea USL, înseamnă dezvoltare, evoluţie pozitivă şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni.

Alba Iulia-capitală multidimensională

Alba Iulia rămâne capital de suflet a tuturor românilor şi nici o reorganizare teritorială nu va schimba importanţa istorică şi cultural a acestui oraş. Alba Iulia trebuie să lupte pentru statutul de capital de regiune şi acesta poate fi obţinut doar prin dezvoltare economic, politico-administrativă, cultural, universitară şi aşa mai departe. Mentalitatea, în primul rând a factorilor de deciszie şi nu în ultimul rând a populaţiei, trebuie schimbată. Judeţul, aşa cum este el acum, nu mai poate funcţiona fragmentat, prin urmărirea urmărirea unor obiective locale şi pe termen scurt. Comunităţile trebuie să înceapă să se asocieze, să îşi pună resursele la comun, să muncească împreaună, pe proiecte care să asigure dezvoltarea fiecăreia şi a tuturor în egală măsură. Factorii politici trebuie să înţeleagă că cel mai mare şi mai important proiect politic este acela care pune interesul societăţii pe primul loc.
Politicianismul ieftin nu-şi mai are locul. Liderii politici şi administrative trebuie să renunţe la declaraţii ipocrite, cum sunt şi cele ale senatorului Pereş şi ale preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel care atunci când Băsescu vorbea despre reorganizarea pedelistă a României, nu au scos nici un sunet iar acum, când proiectul USL privind regeionalizarea, neavând mai nimic în comun cu proiectul pedelist, cu excepţia denumirii, ”militează” entuziaat pentru ca Alba Iulia să devină capital de regiune, după atâţia ani în care au fost la putere şi nu au făcut nimic pentru a asigura că, din punctual de vedere al dezvoltării ei, Alba Iulia are toate şansele să devină capital regional.
Cu certitudine, Alba rămâne judeţ, pentru că unităţile administrative-teritoriale nu se desfinţează. Prin regionalizare, doar se adaugă un nivel, cel regional, la fel ca în celelalte ţări europene. Regiunea va fi cea care va menţine relaţia cu centru şi va avea în subordine structurile judeţene şi locale.

Dan Simedru, deputat USL de Alba

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com