Roman Copper a dat în judecată statul român
Compania canadiană Roman Cooper, câştigătoarea licitaţiei pentru privatizarea Cupru Min, a acţionat în judecată statul român din cauza refuzului finalizării contractului de vânzare a Cupru Min.
Reprezentanţii Roman Copper precizează într-un comunicat de presă că au formulat o cerere de chemare în judecată, pe care au înaintat-o instanţelor judecătoreşti competente din România, cu scopul de a asigura şi proteja drepturile dobândite în urma declarării companiei drept câştigător al procesului internaţional de privatizare a CupruMin Abrud SA, dupa ce OPSPI a încetat unilateral discuţiile pentru finalizarea procedurii.
“Ca urmare a acţiunilor inconsistente întreprinse de guvernul român şi autorităţile implicate, Roman Copper Corp a decis să ia măsuri pentru a se asigura că drepturile acţionarilor săi sunt protejate şi în România. În acest scop, investitorul canadian a angajat reprezentanţă juridică formată din case de avocatură locale şi internaţionale”, se arată în comunicatul companiei.
În prezent, reluarea privatizării companiei din Abrud depinde de eliberarea avizului de la Ministerului Mediului după care, potrivit ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, în termen de patru luni se va putea demara o nouă procedură de privatizare.
Reamintim că firma canadiană Roman Copper Corp a câştigat, la începutul lunii aprilie, licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, preţ de 3 ori mai mare decât cel de pornire a licitaţiei (57,3 milioane de euro), însă contractul nu a mai fost semnat deoarece investitorul a refuzat să îndeplinească unele condiţii impuse de partea română, respectiv:
1.Un depozit colateral în valoare de 32,27 milioane euro
2.Să accepte publicarea imediată privind tranzacţia
3.Plata acţiunilor Cupru Min Abrud să fie făcută în maxim 30 de zile.
Prin contract, firma canadiană mai era obligată să investească în infrastructură şi protecţia mediului.
Cupru Min deţine exploatarea de la Roşia Poieni, care concentrează peste 60% din rezervele de cupru de pe plan intern şi care permite exploatarea unei cantităţi de circa un milion de tone de cupru, evaluat la cotaţia de pe piaţa internaţională din prezent, de 8.320 de dolari/tonă, la 8,3 miliarde de dolari (6,27 miliarde de euro).
Sorin Poparadu