Roşia Montană a votat pentru minerit cu o majoritate de 78,86%

12 decembrie 2012 19:274 comments

Duminică, roşienii au arătat ţării întregi că vor minerit la Roşia Montană. În ciuda vremii nefavorabile şi a ninsorilor abundente care au ţinut izolate multe cătune de la munte, îngreunând accesul oamenilor către secţiile de vot, comuna Roşia Montană a votat pentru minerit cu o majoritate de 78,86%.
Primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, cere autorităţilor şi politicienilor să ţină cont de voinţa oamenilor şi să ia cât mai curând o decizie cu privire la proiectul minier propus de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation:
”Aproape 80% dintre roşieni au votat pentru locuri de muncă în minerit, în Apuseni şi la Roşia Montană. Mă bucur că am organizat acest referendum pentru că, aşa, am arătat întregii ţări, încă o dată, că oamenii din cele 16 sate ale comunei Roşia Montană vor minerit. Locurile de muncă sunt principala problemă din zonă, iar oamenii îşi leagă viitorul lor de minerit, singura ocupaţie care poate crea mii de locuri de muncă, aici, în Apuseni. Toată opoziţia la proiectul minier s-a bazat pe demagogie, populism şi, în mod special, pe minciuni că roşienii se împotrivesc redeschiderii minei. Cu votul covârşitor de 80% am spus stop minciunii. Nu îi vom mai lăsa pe alţii să decidă în locul nostru. Astfel, le cerem autorităţilor şi politicienilor să ţină cont de voinţa oamenilor din comunitate şi să ia o decizie cât mai grabnic cu privire la proiectul minier. De decizia lor este legată soarta a mii de oameni din localitatea noastră şi din întreaga zonă a Apusenilor”.
Votul de duminică s-a desfăşurat în condiţii meteo extrem de severe. Multe sate şi cătune au fost blocate, îngreunând accesul oamenilor la secţiile de vot. Astfel, gustul victoriei este cu atât mai dulce, spune Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană:
”Sunt foarte mândru de roşienii mei şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care nu s-au speriat de nămeţii de peste 70 de cm pe alocuri, tuturor celor care au ieşit din casă bătătorind primii cărările spre secţiile de vot şi care au votat DA pentru repornirea mineritului la Roşia Montană şi în Apuseni. Este o reală victorie pentru noi toţi. Votul roşienilor, alături de alte zeci de mii de locuitori din zona Apusenilor, este un semnal pe care comunităţile de aici îl transmit politicienilor de la Bucureşti: vrem locuri de muncă în minerit şi un viitor pentru familiile noastre. Sper ca acest semnal să fie înţeles şi să ne bucurăm de sprijinul factorului politic de la Bucureşti pentru ca proiectul minier din Roşia Montană să înceapă cât mai repede, pentru a crea mii de locuri de muncă pentru oamenii de aici şi din împrejurimi”.

l Sorin Poparadu

4 Comments

  • Deci rosienii vor minerit, vor sa se intoarca la munca, vor un trai mai bun in meseria pe care o cunosc si care le poate asigura siguranta zilei de maine. Oare Guvernul chiar nu-i aude?

  • important e sa se treaca si la pasul urmator acum, sa se ia o decizie favorabila mineritului, in acord cu ce vor oamenii

  • @anda: ar fi cazul sa-i auda ca amana o deciize de prea multi ani si cu timul asta irosit nu castiga nimeni nimic, ci eventual ratam niste oportunitati

  • imi pare bine ca adevarul a iesit in sfarsit la iveala! rosienii au votat covarsitor pentru pornirea mineritului, pentru pornirea proiectului minier de la Rosia, e timpul ca guvernul sa ia o decizie si sa dea drumul mineritului!

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com