ROSIA MONTANA.E CLAR CA SE DORESTE PUNEREA PE BUTUCI A MINERITULUI!

16 aprilie 2014 08:130 comments

La un nivel foarte inalt, jocurile sunt facute.Sub nicio forma nu se doreste ca mineritul romanesc sa fie relansat la rosia Montana.!Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation este anchetată pentru complicitate la spălare de bani în România. Milioanele de euro investite în ample campanii de PR pentru a convinge publicul din ţară despre seriozitatea investitorului şi respectarea legilor interne şi europene se dovedesc încă o dată inutile. Ancheta procurorilor arată că 300.000 de dolari au fost achitate către firma Kadok Interprest SRL, investigată pentru evaziune şi spălare de bani în Prahova. Noul dosar penal a rezultat în blocarea unor sume aflate în conturile companiei miniere, ca măsură asiguratorie până la încheierea anchetei.

Jurnaliştii de investigaţie de la Rise Project au dezvăluit întreaga afacere. În rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se arată: Tranzacţia cu RMGC a fost considerată relevantă pentru cauza penală, potrivit actului de acuzare: „Folosirea acestei societăţi comerciale (n.r.-Kadok Interprest) în cadrul lanţului ilicit de spălare a banilor şi evaziune fiscală este relevantă în relaţia comercială cu SC Roşia Montană Gold Corporation, constând în achiziţionarea a circa 35.000 de scurte de fâş promoţionale pentru referendumul organizat în anul 2012 în zona Roşia Montană, relaţie finalizată prin intermediul martorului (…)”.

Amintim că în data de 9 decembrie, simultan cu alegerile parlamentare, a fost organizat un referendum în 35 de localităţi din zona Munţilor Apuseni privind reluarea activităţilor miniere în regiune. Referendumul a fost marcat de numeroase controverse la momentul respectiv şi a rezultat într-un eşec de proporţii pentru RMGC, referendumul nefiind validat. Din totalul populaţiei cu drept de vot a zonei, doar 27% s-au pronunţat în favoarea repornirii mineritului şi a proiectului de la Roşia Montană. Cu toate acestea, în perioada premergătoare referendumului, compania minieră a investit sume impresionante în determinarea localnicilor să se prezinte la vot, zeci de nereguli fiind semnalate de observatori independenţi. Presiunea la care au fost supuşi localnicii a întrecut orice aşteptări. Ca observator am văzut oameni aduşi la vot cu maşinile primarului şi ale angajaţilor companiei miniere şi aproape obligaţi să voteze,” declara unul dintre observatorii acreditaţi ai Centrului pentru Resurse Civice.

Rechizitoriul Procuratorii enunță explicit distribuirea de scurte de fâș promoționale de către Roșia Montană Gold Corporation, ceea ce constituia mită electorală potrivit Legii 35/2008, art. 55: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral (…) constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Diferenţa de discurs a companiei miniere – pozitiv pentru investitori şi mult mai nuanţat pentru politicienii şi publicul din România, a fost de această dată mai mult decât evidentă. Astfel în raportul trimestrial publicat de Gabriel Resources în martie a.c., compania face o succintă prezentare a acestui fapt în secţiunea „alte proceduri legale”. Mai mult, Jonathan Henry, CEO-ul companiei a menţionat într-o declaraţie către CBS News, citată de ziarul Adevărul că „nu are toate detaliile privind hainele, pentru că acest lucru nu este relevant, însă a adăugat că acestea sunt legate de activităţile miniere ale societăţii”. În fapt, executivul Gabriel Resources ascunde în mod explicit tipul de îmbrăcăminte achiziţionat şi numărul unităţilor (35.000) neîncadranându-se defel în categoria echipamentelor de muncă necesare angajaţilor RMGC în activităţile cotidiene.

„Adevărul iese întotdeauna la lumină: şpaga electorală de la Referendum este recunoscută şi de procurori. Orice nelegiuire vine la pachet cu altele: mită electorală, evaziune fiscală, spălare de bani. Acestea sunt succesele cu care se poate lăuda RMGC în faţa investitorilor şi publicului din România. Nu poţi lăsa 200.000 de tone de cianură pe mâna unor infractori”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.Nu putem, totusi, sa nu ne intrebam: OARE CINE FACE CARTILE?60276739

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com