Roşienii le cer opozanţilor proiectului minier să termine cu bătaia de joc şi jignirile la adresa localnicilor

17 iunie 2012 16:030 comments

Noi, Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană, ne exprimăm indignarea faţă de acţiunile provocatoare şi insistente împotriva proiectului minier ale unor organizaţii fără nici o legătură cu viaţa noastră, a celor care trăim aici, în Roşia Montană. Aceste acţiuni persistă în ultima vreme şi sunt îndreptate împotriva mineritului, ocupaţia noastră din tată-n fiu şi sursa noastră de trai.
Roşia Montană a devenit scena unor piese de teatru, parodii prezentate drept salvarea noastră. Cea mai recentă tentativă de „salvare” se află în desfăşurare în aceste zile, în centrul istoric al localităţii. Astăzi, un grup de membri ai sindicatului nostru au recunoscut de la TV câteva persoane, reprezentanţi ai organizaţiei ARA din Bucureşti, în frunte cu domnul Ştefan Bâlici, vajnic luptător împotriva proiectului Roşia Montană şi implicit împotriva dreptului la o viaţă mai bună a comunităţii din Roşia Montană. Ne-au râs în faţă şi ne-au spus cu un aer de superioritate că sunt roşieni şi că Roşia Montană este a lor. Sunt cunoscuţi drept opozanţi foarte violenţi ai proiectului. Cei care se opun investiţiei miniere de la Roşia Montană continuă să atace acest proiect, forţând guvernantii să întoarcă spatele oamenilor care au nevoie de locuri de muncă şi de un trai mai bun, la ei acasă.
„Domnul Bâlici a fost foarte activ în ultima vreme pe TV împotriva Roşiei Montane. El şi alţii îşi bat joc pe faţă de comunitatea de aici, spun minciuni despre proiectul minier şi despre faptul că roşienii nu vor minerit. Au ajuns să inventeze orice ca să stopeze proiectul şi să ne lase fără locuri de muncă. Declaraţiile ONG-urilor care se împotrivesc proiectului minier contrastează cu situaţia dramatică în care se află acum cea mai mare parte a familiilor din Roşia Montană, lipsa locurilor de muncă. Cei care lucrau la companie şi-au mai pierdut odată locurile de muncă prin oprirea procedurii de avizare a proiectului minier la care au contribuit şi organizaţiile opozante. Sperăm ca acum guvernanţii să nu le mai dea apă la moară şi să nu îi ajute să ne lase să trăim în sărăcie. Zona are nevoie de minerit, România are nevoie de investiţii şi de locuri de muncă”, susţine Cristian Albu, preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană.

Cu puţin timp în urmă, inscripţii indecente au fost scrise pe câteva clădiri din centrul istoric al Roşiei Montane, printre care şi expoziţia de arheologie şi istorie „Aurul Apusenilor”, o clădire restaurată şi dată în folosinţă ca muzeu de către RMGC. Un alt gest de „salvare” a Roşiei Montane a fost al activistului Mihai Goţiu, în mijlocul comunităţii de roşieni din Munţii Apuseni. După ce împreună cu aghiotanţii lui au băut lăzi întregi de bere până la 5 – 6 dimineaţa, Mihai Goţiu şi alte personaje din gaşca lui au jignit localnicii, i-au înjurat şi i-au scuipat, le-au înţepat roţile maşinilor care asigură asistenţă socială la Roşia Montană, tocmai pentru a incita oamenii la violenţă.
O altă acţiune de „salvare” a Roşiei Montane este Fân Fest, un festival care a călcat în picioare valorile şi credinţele noastre chiar la noi acasă. În Biserica Unitariană din Roşia Montană, opozanţii au pus în scenă o piesă cu cuvinte obscene şi înjurături, într-un loc sfânt pentru roşieni. Pornografia nu are ce căuta în bisericile noastre. De când se ţine la Roşia Montană, acest festival nu a fost un act de cultură pentru salvarea zonei ci o bătaie de joc neîntreruptă la adresa localnicilor.Cei care au venit nu au avut nimic în comun cu tradiţiile şi cultura zonei. Au dat peste cap viaţa normală a Roşiei Montane, unde oamenii nu doresc decât să muncească şi să trăiască în linişte.Unii dintre ei au jignit localnicii, i-au înjurat, le-au devastat grădinile şi gospodăriile în setea lor de „cultură”. S-au drogat, au băut şi au lăsat în urma lor mormane de gunoaie ca semn de „respect” pentru mediu.
Comunitatea consideră că bătaia de joc a opozanţilor proiectului minier a atins punctul culminant şi le cere guvernanţilor să ia cât mai repede o decizie pentru demararea proiectului minier, încheind astfel cu jignirile şi bătaia de joc la adresa localnicilor. Ne exprimăm revolta faţă de toate falsele acţiuni de salvare a localităţii noastre, cerem autorităţilor să ia act de aceste manifestări şi să le stopeze.
„Opozanţii nu au făcut niciodată altceva decât să critice fără niciun argument logic, să intimideze atât investitorii, cât şi autorităţile care au menirea de a decide relansarea mineritului în Apuseni. Avem nevoie de locuri de muncă. Fără ele, Roşia Montană va muri încet. La ora actuală, 85% din tineri şi oamenii care pot lucra nu au locuri de muncă. Dacă nu ar fi venit Roşia Montană Gold Corporation, până acum zona era moartă de tot. Eu reprezint aproape 500 de angajati ai RMGC astăzi, când proiectul minier nici nu a început. Iar cei care se opun nu au propus niciodată investiţii concrete, nu au creat niciun loc de muncă. Sperăm ca toţi românii să-şi dea seama de minciunile opozanţilor care nu au făcut niciodată altceva decât să critice fără argumente, să intimideze autorităţile care trebuie să ia o decizie în relansarea mineritului din zonă”, mai spune Cristian Albu.
Peste 90 la sută dintre localnicii din Roşia Montană sunt pentru demararea proiectului minier. Localnicii dar şi cei din comunităţile învecinate vor un minerit modern şi responsabil, locuri de muncă, un mediu curat şi o dezvoltare durabilă a zonei. Toate acestea le putem avea prin proiectul minier, care respectă legislaţia în vigoare şi cele mai înalte standarde în domeniu. Asta îşi doresc roşienii. Aceasta este dorinţa comunităţii şi vom lupta pentru ceea ce ne aduce bunăstare.
Dacă nu se face proiectul minier, oamenii vor fi forţaţi să plece în alte părţi în căutarea unui loc de muncă, zona se va depopula şi patrimoniul se va distruge. Zona nu oferă alternative realiste pentru alte activităţi economice. Ne-am săturat de minciuni, de interese ascunse şi nu mai vrem ca alţii să vorbească şi să hotărască în numele nostru. Ne refuzaţi dreptul la un trai decent, şansa copiilor noştri de a merge la şcoală, de a avea un viitor mai bun.
Avem în zonă un investitor care ne poate oferi nu doar locuri de muncă, ci ne poate ajuta să avem un mediu curat, să ne punem în valoare tradiţiile şi patrimoniul, să dezvoltăm zona, iar Roşia Montană să fie cu adevărat un loc cunoscut pe harta lumii, dar nu prin ceea ce este acum – un subiect controversat, ci printr-o comunitate modernă, prosperă şi o zonă turistică de invidiat. Toate acestea vor putea fi posibile dacă proiectul minier de la Roşia Montană va demara.
Dragi guvernanţi, nu mai lungiţi starea de incertitudine, nu ne mai condamnaţi să fim bătaia de joc a celor care luptă împotriva proiectului minier. Luaţi cât mai repede o decizie în favoarea mineritului la Roşia Montană şi în alte zone din ţară.
Lăsaţi războaiele şi jocurile politice, acest proiect este pentru oamenii de aici şi pentru România. Sprijiniţi această investiţie minieră să pornească şi vă vom fi recunoscători tot restul vieţii.

Sindicatul „Viitorul Mineritului” Roşia Montană
Cristian Albu, Preşedinte

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com