Rosiile ” Inima de Bou ” revin pe piata romaneasca
Cooperativa agricola ”Tara Mea” va readuce pe piata romaneasca, incepand de saptamana viitoare, soiul autohton de tomate ” Inima de Bou ”, in prezent cooperativa livrand 70 de tone de rosii romanesti pe saptamana.
Potrivit unui comunicat al Cooperativei “Tara Mea”, remis luni de AGERPRES, tomata ” Inima de Bou ” a fost cultivata din cele mai vechi timpuri pe teritoriul Romaniei insa aceasta samanta s-a pierdut, iar de curand a fost recuperata dintr-o banca de seminte din Germania.
Inima de bou este un soi traditional apreciat in intreaga lume. Tomata are un gust dulce si racoritor si este un soi foarte rezistent la seceta. Numele soiului provine de la forma fructului, care arata ca inima de bovina si chiar poate ajunge la greutatea uneia.
“Inca de anul trecut, ‘Tara Mea’ a incercat readucerea pe piata a soiului romanesc de rosii ‘ Inima de Bou ‘, care este complet diferit de frantuzescul ‘coeur de beuf’. Insa, spre surprinderea noastra, nu existau seminte in cantitate suficienta. Am intampinat numeroase piedici, pentru ca multe seminte erau hibrid, altele nu erau suficient de rezistente sau nu erau autentice. Am cautat acel gust traditional, pe care mi-l aminteam din copilarie, de la bunici, in multe gospodarii, de la fermieri mari la gospodarii propriu-zise. A durat un an pana am reusit, efectiv, sa punem la punct toate detaliile. Dar sunt mandru ca, in sfarsit, voi putea cumpara cu incredere rosii sanatoase si gustoase, pentru copilul meu, din hypermarket”, a declarat Florin Burculescu, presedinte Cooperativa “Tara Mea”.
Cele 7 bazine legumicole din care provin tomatele livrate de “Tara Mea”, care reprezinta 3% din totalul bazinelor legumicole romanesti, sunt situate in judetele Olt, Teleorman, Giurgiu, Galati si Ialomita.
Cooperativa agricola “Tara Mea” livreaza saptamanal 8 tone de ardei gras, 40 de tone de castraveti, 60 de tone de cartofi si 13 tone de ceapa verde catre rafturile hypermarket-urilor.
“Tara Mea” activeaza in prezent cu aproximativ 500 de fermieri in o serie de activitati, de la cultivarea legumelor, la procesarea lactatelor si a carnii de porc si pasare. Scopul Cooperativei este sa creasca productia si consumul de produse romanesti.