Săptămâna Vaccinării, marcată de reprezentanţii DSP Alba

25 aprilie 2012 15:550 comments

Începând de sâmbăta trecută şi până vineri, 27 aprilie, europenii marchează Săptămâna Vaccinării, sub sloganul „Să prevenim, să protejăm, să imunizăm”. Direcţia de Sănătate Publică Alba a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă, că Săptămâna Europeană a Vaccinării (EIW) se desfăşoară cu scopul de a conştientiza populaţia cu privire la importanţa imunizării şi a creşterii acoperirii vaccinale a copiilor din grupurile defavorizate. Reprezentanţi ai DSP Alba au menţionat că imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor infecţioase şi salvarea de vieţi. Scopul specific EIW 2012 se referă la combaterea percepţiilor greşite ale populaţiei şi personalului medical, care au ca rezultat comportamente ce determină o acoperire vaccinală deficitară şi (re)apariţia unor boli infecţioase.
Probleme importante ridică însă rujeola şi rubeola în regiunea EURO- OMS. Astfel, în 2011, s-au confirmat în laborator 1.823 cazuri de rujeolă, faţă de 193 de cazuri în 2010. În privinţa rubeolei, faţă de 351 cazuri în 2010, în 2011 au fost confirmate 587 de cazuri.
„ Judeţul Alba a înregistrat, în 2011, 319 cazuri de rujeolă, faţă de nici un caz înregistrat în 2010. Rubeola înregistrează o creştere a numărului de cazuri, fiind înregistrate, în 2011, 482 de cazuri, faţă de 13 cazuri în 2010. Această situaţie poate fi explicată printr-o acoperire vaccinală de 89,71% la vaccinarea rujeolă, oreion, sub ţinta operaţională de 95%. Ancheta sondaj a acoperirii vaccinale a relevat o creştere a refuzurilor din partea părinţilor, pentru această vaccinare, în special. În judeţul nostru se organizează acţiuni de informare, educare, comunicare a părinţilor şi tutorilor în comunităţi prin asistenţă medicală comunitară, distribuirea de materiale informative (3.000 pliante şi 100 postere) pentru motivarea părinţilor şi tutorilor de a participa la campaniile de vaccinare, intervenţia în focarele apărute în comunităţile de copii, implicarea medicilor de familie în promovarea beneficiilor vaccinării”, a declarat dr. Olimpia Candrea, coordonator Programe Promovarea Sănătăţii de la DSP Alba.
Imunizarea este un drept fundamental al nostru şi o intervenţie eficientă pentru reducerea riscului de boală şi a decesului, oferind beneficii semnificative pentru calitatea vieţii populaţiei.
Vaccinarea asigură: scăderea semnificativă a incidenţei bolilor; scăderea costurilor tratamentului bolii; protejarea copiilor la intrarea în colectivităţi şi protejarea organismului în cazul călătoriilor în alte ţări.
“Am făcut campanii şcolare care nu au dus la rezultate bune, au existat refuzuri în masă ale părinţilor când s-a cerut acordul acestora cu privire la vaccinarea copiilor. Au existat suspiciuni pe care nu le-am putut înlătura. Dorim să informăm, să motivăm părinţii de beneficiile vaccinării, să accepte informaţiile cu care noi venim înspre ei. Din păcate, aceştia cunosc motivele negative care duc la refuz…”, a declarat dr. Elena Sava.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com