Scandalos! Ungurii vor sa faca ordine la noi in tara!

11 iunie 2019 20:310 comments

Guvernul ungar se aşteaptă de la autorităţile române să readucă cimitirul militar din Valea Uzului ”la starea sa iniţială”, a declarat marţi în Parlamentul de la Budapesta ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI.

De comun acord cu partidul etnic maghiar UDMR, guvernul ungar consideră că ”singura decizie acceptabilă” este revenirea (la situaţia anterioară), a spus Szijjarto. Cimitirul de la Valea Uzului adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări, şi se află în centrul unei dispute între autorităţile din comuna Sânmartin judeţul Harghita şi liderii UDMR, pe de o parte, şi autorităţile din Dărmăneşti judeţul Bacău, pe de altă parte.

Autorităţile locale din Dărmăneşti au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

Iata replica romana:

Transferarea către MApN a Cimitirului din Valea Uzului este o decizie strategică

 

În calitate de Președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și totodată ca om născut și crescut în județul Vrancea, locul unde au avut loc cele mai importante lupte din Primul Război Mondial, salut demersul consensual al Primului ministru Viorica Dăncila, în ceea ce privește Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului.

 

Dispoziția prin care a solicitat Ministerului Apărării Naționale preluarea cimitirului este una strategică menită a restabili climatul de normalitate și respect pentru toți eroii.

 

 

O dată cu preluarea necropolei de către Ministerul Apărării Naționale, mormintele eroilor care s-au jertfit pe aceste locuri vor beneficia de protejare, întreținere și reabilitare, iar memoria lor, indiferent de naționalitate, va fi cinstită în deplin respect cu normele de drept internațional și acordurile bilaterale în vigoare.

 

 

 

 

MARIAN OPRIȘAN

PREȘEDINTE UNCJR

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com