Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia va fi gazda Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare

24 aprilie 2012 15:480 comments

Vineri, 27 aprilie, la ora 10.00, Şcoala cu clasele I-VIII “Avram Iancu” din Alba Iulia va fi gazda celei de-a patra ediţii a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare “La Porţile Apusenilor”. Acest festival face parte integrantă din Calendarul Naţional al activităţilor educative pentru anul şcolar 2011-2012, aprobat de MECTS. De asemenea, evenimentul este cuprins pe agenda activităţilor culturale realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba.
„Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri „La Porţile Apusenilor”, aflat la ediţia a IV-a, are şi o calitate educaţională, promovând valorile identitare româneşti. Prin această manifestare, prin care transmitem mai departe generaţiilor de elevi elemente de spiritualitate şi de identitate naţională, încercăm „să nu stingem făcliile care mai pâlpâie”, a declarat prof. Elena Ignat, directorul instituţiei organizatoare.
Fiind o manifestare de amploare, la această ediţie participă aproximativ 300 de reprezentanţi din mai multe zone etnofolclorice, dintre care amintim judeţele: Vaslui, Vâlcea, Ialomiţa, Timiş, Sibiu, Cluj, Harghita, Mureş, Sălaj, Neamţ şi Alba, care vor avea ocazia să îşi manifeste talentul, măestria artistică şi creativitatea în cadrul celor patru secţiuni ale festivalului: secţiunea de eseuri „Satul românesc-tradiţie şi modernitate”, secţiunea , ”Tradiţii şi obiceiuri oglindite în pictură”, secţiunea „Icoane pe sticlă” şi secţiunea „Dansuri populare tradiţionale”.
Lucrările secţiunilor de pictură şi icoane pe sticlă se vor desfăşura începând cu ora 11, la Şcoala „Avram Iancu” , iar spectacolul-concurs de dansuri populare tradiţionale va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 16.00. În deschiderea spectacolului sunt invitaţi laureaţii celei de-a treia ediţii, formaţia “Floricică de pe Prut” de la Şcoala de Arte şi Meserii Vetrişoaia, judeţul Vaslui. Premierea câştigătorilor din cadrul celor patru secţiuni se va face la sfârşitul acestei manifestări. Premiile, constând în diplome, enciclopedii, broşuri, cărţi, dar şi în bani, sunt asigurate de Consiliul Judeţean Alba, precum şi de sponsori. De asemenea, va fi editată şi o broşură dedicată ediţiei anterioare a festivalului, realizată tot cu sprijinul CJ Alba.
Acest festival încununează, deopotrivă, efortul organizatorilor, al părinţilor şi al elevilor implicaţi în realizarea cu succes a acestui festival.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com