Sebes: Expozitia Istoria aeronauticii din Transilvania

14 septembrie 2017 08:253 comments

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, la Sebeş va aavea loc vernisajul expoziției „Istoria aeronauticii din Transilvania”. Expoziţia poate fi vizitată până la finele lunii octombrie în holul Centrului Cultural „Lucian Blaga”.

Această expoziţie este organizată de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, în parteneriat cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, precum și cu largul concurs al unor colecții muzeale publice sau private de cea mai mare valoare, din România.

Expoziția reunește datele esențiale privind apariția și evoluția aeronauticii în Transilvania, cu referire la primele noțiuni și modele de aparate de zbor, prezentarea detaliată a activității celor mai cunoscuți reprezentanți ai aeronauticii românești, între care se regăsesc Conrad Haas, Gligor Pintea, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, locotenetul Vasile Niculescu (care a realizat Zborul Unirii, pe data de 23 noiembrie 1918), Smaranda Brăescu (prima femeie cu brevet de parașutist din România), Hermann Oberth si Dumitru Dorin Prunariu (primul român în Cosmos). De o reală valoare istorică și științifică sunt și machetele unor aparate de zbor celebre realizate de inventatori români sau de industria aeronautică română (IAR Brașov), care sunt prezentate în completarea documentației fotografice, a schițelor și descrierilor de specialitate prezentate în cadrul expoziției.

Expoziţia marchează împlinirea a peste 100 de ani de istorie a aeronauticii din România, evenimentul expozițional dorește promovarea acestui segment extrem de important pentru Transilvania și România, atât pentru aviația civilă, cât mai ales pentru aviația militară, accesul la expoziție fiind gratuit pe toată perioada de desfășurare.

Expozanţi:
Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj Napoca
Asociaţia Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj
Muzeul Național al Aviației Române București
Muzeul Militar Național București
I.A.R. Brașov
Autorii „Istoriei Aviației Militare Române-100 de ani”
Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei Cluj Napoca
Casa Memorială Traian Vuia Lugoj
Casa Memorială Hermann Oberth Mediaș
Colecția Familiei Tudor Sireteanu
Colecția ing. Traian Tomescu (Braşov)
Colecția Cdr. Av. R. Paul Sandachi (Craiova).

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com