Sedinta de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru
In 26 septembrie 2017 se reuneste Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru: Despre procesul de dezvoltare regionala cu resurse europene (comunicat)
Municipiul Sfantu Gheorghe va gazdui maine, 26.09.2017, sedinta de lucru a forului decizional al Regiunii Centru, din cel de-al treilea trimestru al acestui an. Reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala al Regiunii Centru va avea loc in Sala Mare de Sedinte a Consiliului Judetean Covasna, incepand cu ora 11,00. Cei 24 de membri ai CDR Centru invitati, vor dezbate 12 subiecte propuse de catre ADR Centru pe Ordinea de zi a sedintei, punand accent pe analiza stadiului de implementare a proiectelor depuse spre finantare in cadrul POR 12014-2020, dar si alte oportunitati de finantare care pot asigura dezvoltarea municipiilor, judetelor si a Regiunii.
La aceasta intalnire de lucru, organizata de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru vor participa reprezentantii celor sase judete din Regiunea Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, precum si invitati din alte structuri ale administratiei publice locale.
Ordinea de zi a sedintei cuprinde, proiectele de hotarare privind aprobarea Raportului de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe primul semestru al acestui an, precum si pe cel privind avizarea Actului aditional nr. 1 la Acordul cadru de delegare a anumitor atributii privind implementarea Programului Operational Regional 2014 – 2020, incheiat intre MDRAPFE in calitate de Autoritate de Management si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru in calitate de Organism Intermediar pentru POR. Un alt proiect de hotarare important este cel de actualizare a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru 2014-2020, in contextul in care, concentrandu-se pe elementele care ii confera unei regiuni cel mai mare potential competitiv, specializarea inteligenta contribuie la pozitionarea regiunii pe piete specifice la nivel global. Pentru a atrage investitii private este important sa fie creata o marca a expertizei unei regiuni, intr-un sector de cunoastere specific si sa se ofere sprijin concret si integrat, pentru a contribui la consolidarea respectivei specializari. Acest concept este extrem de important in contextul in care un procent important al finantarilor europene in actuala perioada si, cel mai probabil, in viitoarea perioada de programare, 2020-2027, va fi axat pe valorificarea competitivitatii locale si regionale. In cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 1 finanteaza proiectele de specializare inteligenta, pe baza Documentului Cadru pentru Strategia de Cercetare si Inovare Regionala pentru Specializare Inteligenta, numit si Document Cadru Regional. Acesta fundamenteaza domeniile regionale de specializare inteligenta in sensul orientarii acestora catre sectoare economice clare si identifica tipurile de servicii pentru care s-ar putea obtine finantare de catre ITT si de catre IMM-urile care implementeaza un rezultat al transferului tehnologic. Tinand cont de faptul ca in elaborarea Documentului Cadru Regional s-a folosit procesul de descoperire antreprenoriala, care sa confirme si consolideze domeniile de specializare inteligenta identificate la nivel regional, este necesara alinierea versiunilor oficiale ale celor doua documente, iar in cadrul CDR Centru va fi supusa spre aprobare forma revizuita a Strategiei de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020.
Avand in vedere rezultatele buna ale perioadei precedente, in cadrul carei activitatea ADR Centru a dus la un grad de absorbtie a fondurilor europene de 82,51% prin POR 2007-2013, respectiv de 93,9% prin proiectele POSCCE 2007-2013, reprezentantii administratiei publice locale vor fi informati cu privire la implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru, respectiv stadiul prioritatilor lansate sau care se vor lansa spre finantare, problemele intalnite in procesul de depunere si evaluare a acestora, dar si aspectele legate de contractele de finantare nerambursabila deja semnate, pe sapte prioritati ale noului program.
Alte puncte de pe Ordinea de zi a sedintei de marti de la Sfantu Gheorghe aduc in atentia membrilor CDR Centru proiectele de hotarari pentru aprobarea participarii ADR Centru ca partener in cadrul unor proiecte regionale, precum si a cofinantarii aferente bugetelor proprii ale acestor proiecte, prin care se pot atrage in Regiunea Centru fonduri europene in valoare de circa 870.000 euro. Inca un punct distinct pe agenda sedintei il reprezinta proiectul de hotarare privind declararea ca proiecte prioritare de interes regional a unor locatii pentru dezvoltarea de terminale intermodale in Regiunea Centru, tinand cont de faptul ca in scurt timp regiunea noastra va avea o foarte buna conectivitate cu centrul si vestul Europei, fiind necesara realizarea acelor puncte unde marfurile pot fi preluate si transbordate pe diferite sisteme de transport.
Materialele pentru aceasta sedinta a CDR Centru se regasesc pe pagina www.adrcentru.ro, sectiunea Despre noi.
Alba Iulia, 25.09.2017