Senatorii Atanasiu şi Mora au iniţiat un proiect de lege pentru înfiinţarea în fiecare judeţ a abatoarelor volante

22 noiembrie 2013 16:080 comments

atanasiuSenatorul liberal Teodor Atanasiu a iniţiat un nou proiect de lege împreună cu colegul său de partid, senatorul de Mureş Akos Mora. Proiectul privind înfiinţarea abatoarelor volante a fost depus marţi, 19 noiembrie.

„Noi cerem consiilor judeţene să înfiinţeze acest serviciu, abatoarele volante. Este o măsură care vine în sprijinul producătorilor mici. Marii producători au contracte cu abatoarele, care sunt situate uneori la zeci de km distanţă. La solicitarea asociaţiilor de crescători sau a primăriilor, abatoarele volante se vor deplasa în teritoriu pentru a sacrifica animalele oamenilor. Totul se poate face cu analize veterinare, iar carnea poate fi comercializată”, a declarat senatorul Atanasiu.

Achiziţionarea abatoarelor volante (câte unul în fiecare judeţ) se va face prin bugetul anului 2014. Consiliile judeţene se pot asocia, pot realiza parteneriate public-privat pentru a gestiona aceste abatoare volante cu ajutorul unor societăţi comerciale.

Prin această lege fiecare consiliu judeţean va fi obligat să înfiinţeze un abator volant, care se va deplasa pe la producătorii din judeţ.

„Este o lege care vine în sprijinul micilor crescători. Majoritatea abatoarelor sunt construite în oraşe, la Alba Iulia şi Blaj, dar în zona Munţilor Apuseni nu sunt. Pentru crescătorii din Apuseni va fi un avantaj, că nu vor mai veni până la oraş. Abatoarele volante vor circula prin judeţ, la cerere. Încă ceva, conform reglementărilor UE, persoanele fizice nu puteau sacrifica porcii în abatoarele fixe, dar aşa vor vor putea să sacrifice porcii, eventual pentru comercializare”, a declarat Nicolae Popa, directorul APDRP.

Întrebat de ce a depus acest proiect de lege cu un coleg de la Mureş, senatorul Atanasiu a răspuns: „Cu dl. Dîrzu nu mai fac nici o lege, că nu mă susţine”, referindu-se la Legea privind prima întăbulare.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com