Sfiintii ierarhi ai Ardealului sarbatoriti pe 24 aprilie

24 aprilie 2017 09:361 comment

Ziua de 24 aprilie este dedicată în calendarul ortodox sfinţilor ierarhi mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Simion Ştefan, mitropoliţi ai Transilvaniei în vremuri foarte dificile pentru românii ortodocşi (sec. XVII).

Mitropolit al Ardealului între anii 1640 si 1643, Ilie Iorest s-a născut în Ardeal în jurul anului 1600. După ce în copilărie a făcut parte din obştea Mănăstirii Putna din Moldova, a fost ales în scaunul de mitropolit al Ardealului. După ce a refuzat difuzarea catehismului calvin printre români, Ilie Iorest a fost închis pentru 9 luni. După eliberare a plecat la Mănăstirea Putna, unde a şi murit.

Sava Brancovici s-a născut în Transilvania într-o familie de sârbi stabilită în zona Aradului. A locuit mulţi ani în Muntenia, fiind călugărit la Târgovişte sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei în anul 1656, fiind păstor al românilor ardeleni vreme de 24 de ani. În anul 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat pe nedrept şi întemniţat. În urma bătăilor primite, mitropolitul Sava Brancovici s-a stins în aprilie 1683.

În această zi este sărbătorit şi sfântul ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş (episcop de Maramureş). Pentru că s-a împotrivit încercărilor de atragere a românilor la Biserica Romano-Catolică, Iosif Mărturisitorul a fost aruncat în închisoare.

Pe 21 octombrie 1955, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a canonizat pe Sfinţii Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest şi Sava Brancovici, stabilind ziua de praznuire la 24 aprilie. În 1992 Biserica Ortodoxă l-au alăturat celor doi pe sfântul ierarh Iosf Mărturisitorul, episcop de Maraşmureş, care s-a stins în jurul anului 1711.

Este interesant faptul că în ziua de 24 aprilie 2017 pe site-ul Arhiepiscopiei de Alba Iulia nu apare nici o referire la sărbătoarea celor trei ierarhi ai Transilvaniei: Iorest, Sava şi Iosif. Ei sunt menţionaţi succint într-un colţ, la Calendarul Zilei, dar Simion Ştefan lipseşte şi din acest colţ…

Tot pe 24 aprilie are loc pomenirea sfântului ierarh Simion Ştefan, care a tipărit în limba română Noul Testament şi Psaltirea. Mitropolitul a murit în luna anul 1665. Proclamarea oficială a canonizării sfântului ierarh Simion Ştefan, mitropolit al Transilvaniei, a avut loc pe 30 octombrie 2011, după strădanii îndelungate ale episcopului de Alba Iulia Andrei Andreicuţ.

Foto: crestinortodox.ro

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com