Simion Drăgoi, mărturie din închisorile comuniste

7 martie 2012 16:274 comments

Miercuri, 7 martie, Sala Unirii a găzduit un eveniment de ţinută: lansarea DVD-ului „Noi nu am avut tinereţe”, despre Liga Anticomunistă, organizaţie de elevi care a funcţionat la Alba Iulia, mărturia lui Simion Drăgoi, unul din elevii arestaţi în anii 52-53 pentru uneltire împotriva regimului comunist.
Liga Anticomunistă a fost înfiinţată la 7 noiembrie 1949 de elevi de la Liceul Mihai Viteazul Alba Iulia (actualul Colegiu HCC) şi Liceul Comercial; din această organizaţie făceau parte elevi care-şi propuseseră să lupte împotriva comunismului, împotriva ocupaţiei sovietice. Din păcate, membrii Ligii au fost identificaţi, arestaţi şi condamnaţi cu pedepse cuprinse între 2-20 de ani de închisoare (iar unul dintre arestaţi a fost achitat).
În vara anului 1952 au început arestările, care s-au încheiat în februarie 1953. În anii de detenţie, Simion Drăgoi a trecut pe la penitenciarele din Deva, Jilava, Piteşti, Satu Mare, Galaţi, Aiud, Gherla, Caransebeş, în coloniile de muncă forţată de la Stoeneşti, Gradina, Luciu-Giurgeni, Salcia, Periprava, Canalul Dunăre-Marea Neagră, apoi în minele de plumb de la Cavnic, Baia Sprie şi Valea Nistrului.
Eliberat în 1962, Simion Drăgoi şi-a găsit cu greu ceva de lucru, datorită trecutului său. După mai multe încercări s-a angajat la Întreprinderea de Construcţii pentru drumuri forestiere care avea o secţie în Alba Iulia. În 1990 s-a pensionat, supravieţuind pentru a ne spune tulburătoarea sa poveste. Simion Drăgoi a împărtăşit povestea sa şi zecilor de elevi HCC-işti prezenţi miercuri, 7 martie 2012, la Sala Unirii.
La evenimentul al cărui amfitrion a fost Gabriel Rustoiu, directorul muzeului albaiulian, au fost prezenţi câţiva din cei care au contribuit la editarea DVD-ului: Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, Valer Cerbu – directorul Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, elevele Andrada Bodea şi Alexandra Bodea, Mircea Trifu, şi porfesorii de istorie de la colegiul albaiulian: Carmen Palcu, Andreea Rotche şi Sorin Schiau. DVD-ul i-a avut drept consultanţi ştiinţifici pe Ana Blandiana şi Romulus Rusan. DVD-ul va fi prezentat în mai la Sighet în cadrul Şcolii de Vară iniţiate de Romulus Rusan şi Ana Blandiana.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com