„Domnule senator Şova, veniţi să vedeţi realitatea de la Roşia Montană”

22 iulie 2012 16:523 comments

Numele meu este Cristian Albu, sunt jurist cu peste 10 ani de experienţă în legislaţia privind resursele minerale şi sunt preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”, ce apără drepturile a peste 1.000 de oameni din industria minieră ce îşi pun speranţele în revigorarea mineritului aurifer în Munţii Apuseni. Sindicatul nostru este membru al Confederaţiei Sindicale Naţionale “Meridian”, iar eu, personal, sunt coleg de partid cu dumneavoastră, făcând parte din organizaţia locală Abrud.
Am decis să vă scriu în legătură cu declaraţiile dumneavoastră de vineri, 20 iulie, privind desecretizarea contractului referitor la exploatarea minieră de la Roşia Montana.
Înainte de toate, stimate domnule Şova, vă invit, în numele sindicatului nostru şi al valorilor social-democraţiei la Roşia Montană, să ne vizitaţi pentru a vedea şi a discuta la faţa locului despre soarta celor 1.000 de oameni care speră să câştige în continuare o pâine din minerit. Vă aştept să găsim o soluţie pentru miile de şomeri dintr-o zonă cu 80% somaj, oameni care, în lipsa mineritului, nu au altă soluţie decât să plece din această ţară.
Domnule Şova, ca jurist experimentat, sunt sigur că stiţi că dispoziţiile fiscale – pe care dumneavoastră le-aţi invocat în declaraţiile de ieri, afirmând că legea finanţelor publice are prevederi ce spun că nu-şi au locul în contracte secrete în sfera bogăţiilor subsolului – aceste dispoziţii fiscale, îmi permit să vă reamintesc, nu pot avea legătură cu resursele minerale. Mineritul e guvernat, mai presus de toate, de legea minelor, nu de legi fiscale!
Legea minelor şi legea privind protecţia informaţiilor clasificate sunt singurele care reglementează regimul juridic al resurselor minerale şi clasificarea licenţelor miniere.
Prin urmare, în ceea ce priveşte contractul de licenţă, orice informaţie privind resursele minerale, inclusiv contractele pentru licenţe miniere, reprezintă informaţie clasificată conform Legii 182/2002 privind informaţiile calsificate, precum şi potrivit art. 5 (4) din Legea Minelor nr. 85/2003. Deci nicio legătură cu dispoziţiile din legea finanţelor publice pe care o invocaţi dumneavoastră.
Salutăm intenţiile partidelor aflate la putere de a analiza îndeaproape proiectul Roşia Montană, sperând totodată că vor decide repornirea neîntarziată a mineritului în Munţii Apuseni, o zonă aflată în stare de degradare şi disperare! Pe dumneavoastră, domnule Şova, vă invităm, cum am spus, la Roşia Montană să mergem împreună şi să vorbiţi în faţa miilor de oameni din zonă, care aşteaptă disperaţi un loc de muncă.

Cristian Albu,
Preşedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”

3 Comments

 • cred ca asta ar trebui sa faca toti politicienii inainte sa-si dea cu parerea despre Rosia Montana, sa mearga pana acolo sa vorbeasca cu localnicii. Pentru ca asta trebuie sa faca politicienii, sa reprezinte oamenii.

 • pana nu mergi in Rosia Montana, nu poti sa-ti dai seama cu adevarat cat de grava este situatia acolo. Cred ca oricine merge acolo, este impresionat si ajunge sa sustina proiectul, caci este singura sansa pentru ca mii de oameni s-o duca mai bine

 • Am mers in Rosia Montana si din discutiile cu localnicii mi-am dat seama cit de grava este situatia acolo.

  In speta, Primaria a refuzat delibrat sa acorde autorizatiile necesare altor investitori care puteau sa creeze locuri de munca in afara
  exploatatiei aurului , tocmai pentru a promova falsa imagine ca proiectul celor de la Gold este singura sansa pentru localnici.

  Da, foarte grava situatia de acolo ,unde o autoritate locala se intoarce impotriva comunitatii pentru beneficiul unei firme particulare .

  Ca sa nu mai aduc in discutie dezastrul apocaliptic care va fi creat in zona de exploatarea propriuzisa si pericolul permanent , atat pentru noi cat si pentru generatiiile urmatoare , creat de Gold prin construirea
  giganticului lac de otravuri (cianuri )in satul Gura Cornii…

  Este datoria noastra sa stopam acest proiect .

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com