Sistem intercomunitar de transport în 6 comune din Alba

21 martie 2012 16:000 comments

În curând, şase comune de lângă Alba Iulia vor fi conectate la sistemul de transport călători al oraşului. Proiectul, în premieră naţională, este posibil ca urmare a înfiinţării unei asociaţii intercomunitare care cuprinde toate cele şapte localităţi şi care organizează o licitaţie pentru desemnarea operatorului de transport. Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA) – Transport Local, pe lângă reşedinţa judeţului, mai cuprinde administraţiile locale din comunele Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Întregalde, Cricău şi Ighiu, în aceste localităţi domiciliind aproximativ 90.000 de persoane.
Studiul realizat de asociaţie arată că pe traseele noului sistem de transport vor circula într-un an 11,5 milioane de călători. Licitaţia pentru concesionarea serviciului de transport este programată pentru 30 aprilie 2012, după ce la prima dată, anunţată de organizator pentru 19 martie, nu s-a înscris nimeni.
Toate mijloacele de transport care vor circula pe noile trasee vor fi dotate cu sisteme inteligente de ultimă oră, cum ar fi cele de supraveghere video, de tarifare pe oră, care permit cumpărarea biletului de la automat, sau cu ajutorul telefonului mobil, printr-un simplu SMS. Călătorul care vine din comune spre Alba Iulia nu va mai fi nevoit să achite două bilete, unul pentru călătoria pe ruta judeţeană şi altul pentru călătoria locală, ci doar unul singur. După ce ajunge în Alba Iulia poate circula cu acelaşi autobuz încă 30 de minute pe liniile oraşului, dar poate opta şi pentru o altă călătorie până într-o altă localitate cuprinsă în sistem.
l Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com