Spitalul Municipal Sebeş împlineşte anul acesta 100 de ani
Deşi, în data de 1 noiembrie, Spitalul Municipal Sebeş împlineşte 100 de ani, această unitate spitalicească arată mult mai bine decât multe alte spitale din ţară. Spitalul Municipal Sebeş deserveşte o populaţie de circa 68.000 de cetăţeni.
– Domnule director, care sunt schimbările suferite de acest spital de când d-voastră vă aflaţi la conducerea lui?
– Vreau să precizez că Spitalul Municipal Sebeş este organizat în sistem pavilionar, motiv pentru care noi avem 7 locaţii dispersate în perimetrul oraşului, ceea ce nu este în avantajul nostru, astfel cheltuielile fiind foarte mari. Când ai mai multe locaţii trebuie să le întreţii şi să le încălzeşti pe toate, şi de aici cheltuieli mari. Avem norocul că avem o colaborare bună cu Primăria Sebeş şi Consiliul Local, de câte ori am solicitat sprijin am fost ajutaţi. Şi acum ne dă aproape în fiecare lună bani pentru utilităţi. Ei au doar două posibilităţi să ne ajute: bani pentru utilităţi şi pentru reparaţii curente. Banii de salarii rămân în continuare de la contractul cu CAS.
În urmă cu doi ani de zile am început să igienizăm aproape tot spitalul. Şi am început cu Secţia de Pediatrie, care am zis că este cea mai importantă. Aici am renovat interiorul şi exteriorul. Acolo am avut o Secţie de Dermatologie cu 10 paturi care s-a desfiinţat prin Ordinul MS, motiv pentru care am mutat acolo Ambulatoriul de Pediatrie.
Apoi am continuat lucrările la Secţia de Fizioterapie, unde au fost 25 de paturi dar s-a redus numărul acestora la 15 paturi. Acolo este o bază de tratament care a fost construită în urmă cu 5 ani prin sponsorizări. Următoarea etapă a fost acreditarea laboratorului corespunzând normelor RENAR (pentru acreditare au fost nevoie de reparaţii la tot interiorul, refacerea circuitelor), acum în 14 martie va veni din nou comisia pentru evaluarea anuală.
O altă realizare este aceea că anul trecut am reuşit să facem o parcare în curtea spitalului, cu 50 de locuri. Astfel am reuşit să descongestionăm şi fluidizăm circulaţia din curtea unităţii dar şi din zonă.
Următoarea etapă a fost renovarea întregii Secţii de Ginecologie, în acest moment se lucrează la renovarea băii şi la înfiinţarea unui Centru de primiri bolnavi.
Un lucru important pe care l-am realizat este reorganizarea Policlinicii care funcţiona într-un spaţiu retrocedat motiv pentru care am renovat în curtea spitalului, sub pavilionul administrativ unde pe vremuri erau garaje şi magazii, astfel am reuşit să facem o Policlinică cu 10 cabinete funcţionale. Dacă tot am reorganizat şi Compartimentul administrativ am creat şi un nucleu de statistică de o importanţă majoră în cadrul funcţionării spitalului.
Am renovat farmacia care nu mai cunoscuse o modificare de 40-50 de ani, redându-i-se circuitele pentru o funcţionare în condiţiile legale.
De la 1 februarie, spitalul nostru beneficiază de un lift de ultimă generaţie. Anul trecut am început lucrările pentru construirea unui lift cu trei staţii. De 99 de ani pacienţii de la chirurgie şi ortopedie erau transportaţi la etaj pe braţe, deoarece nu exista altă posibilitate.
Cu ajutorul sponsorizărilor a fost schimbat mobilierul din aproape tot spitalul, odată cu renovările făcute în cadrul secţiilor şi a compartimentului administrativ.
– Care secţii credeţi că ar trebui să fie renovate în următoarea perioadă de timp ?
– La Secţia de Psihiatrie din Petreşti nu a fost adusă nici o modificare. Acolo avem 35 de paturi funcţionale într-o clădire veche de circa 100 de ani. A fost renovată de a lungul timpului, dar acum necesită o renovare capitală. Întrebat fiind de MS ce obiective dorim să renovăm, am optat pentru această secţie, fiind propusă la minister şi acum doi ani şi acum 1 an şi anul acesta dar fără nici un răspuns. Dacă nu vom primi bani de la MS cu siguranţă că o să încercăm ca şi până acum să rezolvăm şi problema aceasta.
Mai sunt foarte multe lucruri de rezolvat în continuare precum şi Neurologia, Secţia Contagioase.
În perioadă următoare, cu ajutorul sponsorilor vom începe reabilitarea termică a întregului spital precum şi înlocuirea geamurilor. Mai există multe spaţii pe care dorim să le amenajăm ca şi cabinete medicale.
– Ce puteţi să ne spuneţi despre personalul medical de la spitalul din Sebeş? Vă descurcaţi cu angajaţii pe care-i aveţi?
– La ora actuală, Spitalul Sebeş funcţionează la limita de avarie privitor la personalul medical. În primul rând, asistenţi medicali şi infirmiere sunt la limită, dacă mai pleacă una sau două persoane aproape că nu mai putem să ne desfăşurăm activitatea. În ceea ce priveşte medicii, sigur că mai avem foarte multe de făcut, din păcate media de vârstă a personalului nostru medical este relativ ridicată (57-58 de ani), motiv pentru care trebuie să ne gândim serios la acest schimb de generaţii de acum încolo, pentru că angajarea unui medic în spital durează şi luni de zile. Nu putem face nici o angajare fără acordul MS.
– Ce efort financiar a presupus toată această investiţie?
– Acum doi ani am avut de la Primăria Sebeş 4 miliarde (lei vechi) pentru reparaţii şi trei miliarde (lei vechi) pentru aparatură medicală. Toate secţiile pe care le-am renovat au fost dotate şi cu aparatură medicală. Am cumpărat 2 mese chirurgicale, ecograf, audiometru, spirometru, scaun ORL.
– Vă doresc mult succes în continuare şi cât mai multe realizări! Crinela Toader