Sute de fermieri din Apuseni nu mai primesc subventia de pasune de la APIA

16 februarie 2017 09:291 comment

vaci pe camp

Sute de fermieri din Apuseni, din județele Alba, Cluj și Bihor au primit o veste proastă de la APIA. Instituţia i-a anunţat că nu mai pot beneficia de subvenția pe pășune deoarece proprietățile lor, pentru care primeau această subvenție, fac parte din arealul Parcului Natural Apuseni, zonă declarată ca fiind arie protejată. Situația asta pare a fi generată de o neînțelegere birocratică apărută în comunicarea dintre Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii.

Pentru a găsi soluții urgente de deblocare a acestei situații, deputații PNL de Alba Sorin Ioan Bumb şi Corneliu Olar au condus astăzi o delegație a primarilor din arealul Parcului Natural Apuseni la o întâlnire de lucru cu Ministrul Mediului, Daniel Constantin. Alături de primarii din comunele Gîrda – Marin Vîrciu, Scărișoara – Cristian Costea și Vadul Moților – Nicolae Lazea, la întâlnire au mai fost prezenți primari din județele Cluj și Bihor, precum şi directorul Parcului Natural Apuseni – Alin Moş, şi vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, dar şi reprezentanți de nivel tehnic din cadrul Ministerului Mediului.

„Am avut o întâlnire reușită și cred că am găsit împreună o soluție de compromis, astfel ca fermierii să nu fie afectați. În Munții Apuseni creșterea animalelor este o ocupație de bază, fiind printre puținele activități economice ce mai aduc venituri în zonă, iar subvenția pe pășune este vitală pentru micii fermieri de aici. Până ce situația se va regla între cele două ministere și Comisia Europeană, pentru că este vorba de fonduri ce trebuiesc să vină de la nivelul Uniunii Europene, prin Ministerul Mediului, pentru aceste zone protejate, Ministerul Mediului va cere în scris Ministerului Agriculturii ca plata subvenției să fie făcută în continuare prin APIA. Cele două Ministere vor comunica între ele și își vor regla astfel activitățile încât fermierii să nu fie afectați, mai ales că vorbim de o zonă cu necesități deosebite”, a precizat Ioan Bumb, deputat PNL de Alba.

La rândul său, Corneliu Olar, deputat PNL din Munții Apuseni, a spus: „Am fost alături de moți să le prezentăm celor de la București problemele noastre. Nu e normal ca oamenii să sufere din cauza birocrației, a plimbatului de hârtii între ministere. Avem acum promisiunea fermă a domnului Ministru Daniel Constantin că această problemă se va rezolva fără să mai trebuiască să mergem iar la București.”

 

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com