Tabăra de restaurare din Spaţiile RYMA la final

23 septembrie 2012 16:000 comments

Marţi, 25 septembrie, se încheie a VI-a ediţie a Taberei de Specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice din Spaţiile RYMA, de pe latura de nord a Cetăţii bastionare Alba Iulia. La această ediţie au participat 24 de persoane (5 fiind albaiulieni), toţi studenţi la Arhitectură proveniţi din centrele Timişoara, Cluj, Oradea, Bucureşti.
Obiectivul Taberei a fost restaurarea fostelor grajduri, în scopul realizării unui spaţiu multifuncţional: galerie de artă, sală de concerte, conferinţe etc. Participanţii au curăţat piatra şi zidăria deteriorată, au refăcut părţile deteriorate de zid, au amenajat nişele deteriorate, au proiectat şi construit uşi de lemn, au desfundat vechile aerisiri etc.
În cele 9 zile, cursanţii au beneficiat de expertiza unor specialişti în domeniu: Fidias Vasquez (Ecuador) – restaurator în piatră şi lemn, arheologul Constantin Inel, Ucan Boldiszar Levente – meşter zidar.
„Este prima ediţie din multele care vor veni care este finanţată de Muzeul Naţional al Unirii (aflat în subordinea Consiliului Judeţean Alba). Ca să le răsplătim generozitatea celor care ne-au ajutat, prima expoziţie va fi cea a Consiliului Judeţean Alba, o expoziţie dedicată Zilei Mondiale a Turismului (27 septembrie). În aceeaşi zi am pregătit şi un concert de jazz şi folk cu Alina Manole.
Ţin să menţionez faptul că buna organizare a taberei a fost posibilă cu sprijinul celor de la Husqvarna, Albalact, Martin Pan, VIVA, Ambient, Muzeul Naţional al Unirii şi Consiliul Judeţean Alba”, ne-a declarat arh. Cristina Cândea, coordonatorul taberei.
Şi pe această cale, ne exprimăm dorinţa ca organizatorii de evenimente din Alba Iulia să ţină seama, pe viitor, de faptul că în Cetatea Alba Iulia au la îndemână un spaţiu generos, cu multă iarbă şi copaci, ideal pentru tot felul de evenimente: concerte jazz, festivaluri muzicale, culturale, pentru copii, culinare ş.a.m.d. Este cel mai verde, cel mai liniştit spaţiu din Cetatea Alba Iulia, merită să fie descoperit!

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com