Târgul de Fete de pe Muntele Găina – invitaţie la cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România

18 iulie 2018 21:394 comments

* 21 – 22 iulie 2017 – la Avram Iancu şi pe Muntele Găina *

 

 

Mii de oameni sunt aşteptaţi în perioada 21 –22 iulie la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul este organizat de sute de ani în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie) şi păstrează caracteristicile tradiţionale autentice. Spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică folk şi muzică uşoară, focuri de artificii şi petreceri în aer liber sunt câteva dintre ingredientele ediţiei din acest an.

 

Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în jurul orei 13,00, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde în zona terenului de fotbal vor avea loc demonstraţii meşteşugăreşti, iar de la ora 14,00 va fi deschisă o expoziţie de fotografie etnografică semnată Vasile Sârb și elevii săi de la Clasa de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”. De la ora 15,00 cei mai mici participanţi vor putea să se bucure de activităţi educative şi de divertisment pentru copii cu Valiza Fermecată.

La ora 15,30 în centrul comunei Avram Iancu va avea loc un spectacol folcloric în care vor evolua: Ansamblul Folcloric „Plaiuri Noşlăcane” din Noşlac, Ansamblul Folcloric „Dor Teiuşan” din Teiuş, Grupul vocal „Doruri Sibiene” Sibiu, Grupul folcloric „Obârşia” din Blaj, Ansamblul Folcloric „Brădeana” din Sohodol, Codruţa Tomuş, Ansamblul folcloric din  Anenii Noi (Republica Moldova) dar şi Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al Judeţului Alba dirijat de Alexandru Pal. În cadrul spectacolului îşi vor da concursul şi ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oargă și Flaviu Mârza din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba dar şi soliştii vocali invitaţi: Oana Venţel, Mara Bogdan, Alexandru Bărăştean, Bianca Şuşman, Ioan Ciorea, Alina Secăşan şi Veta Biriş. La ora 19,30 va avea loc un foc de artificii în Avram Iancu şi apoi participanţii vor urca pe Muntele Găina.

Sâmbătă seara – Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde de la ora 21,00 va avea loc un concert extraordinar de muzică folk şi country rock cu DESPERADO, Cătălin Condurache şi Sandi Deac, Vali Şerban şi Florin Săsărman. La ora 23,00 este programat un concert extraordinar Nicoleta Nucă, iar petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii.

Duminică – Târgul de Fete debutează, la ora 10,00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va fi arborat drapelul naţional, va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba. La ora 10,30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri iscusiţi îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

La ora 11,00 va începe un spectacol extraordinar de folclor în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Doina Mureșului” din Arad, Grupul focloric tradiţional „Mărişana” din Mărişel (Cluj), Ansamblul Folcloric „Muguri şi Mlădiţe de Tezaur” al Casei de Cultură din Beiuş, Ansamblul Folcloric din Anenii Noi (Republica Moldova), Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal dar şi ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra şi Flaviu Mîrza. Programul va fi întregit de soliştii vocali Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa dar şi solişti vocali invitaţi : Mariana şi Adriana Anghel, Marius Ciprian Pop, Mirela Mănescu, Felicia Stoian, Mădălina Artem, Roxana Bădescu, Ancuţa Matei, Nicolae Flaviu Cristea dar şi Alexandra Chira, câştigătoarea trofeului emisiunii concurs TVR – „Vedeta populară”.

„În fiecare an Pe Muntele Găina se scrie povestea Târgului de Fete, cea mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul de Fete este pe drept cuvânt un brand important al României, iar în vechime sărbătoarea era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească venind din localităţile apropiate Muntelui Găina, să îşi revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii şi chiar să se căsătorească. Acum Târgul de Fete de pe Găina reprezintă încercarea noastră de a susţine şi promova zestrea unică a românilor: meşteşugurile tradiţionale, portul popular românesc, obiceiurile şi tradiţiile dar şi muzica populară autentică. Aşteptăm cu drag şi în acest an pe toţi cei care iubesc tradiţiile dar şi natura să urce pe Muntele Găina invitaţia organizatorilor fiind ca în fiecare an: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

            Târgul de Fete de pe Muntele Găina este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, în parteneriat cu grupurile locale „Pe Mureş şi pe Târnave” şi „Drumul Iancului”.

 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina – cea mai mare sărbătoare românească în aer liber

 

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca şi cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfăşoară atât în Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Târgul de Fete se organizează, al fel ca şi în vechime, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea:  „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte este amenajată o zonă de campare, există cisterne cu apă şi zone cu curent electric pentru cei care vor să petreacă două zone minunate în natură.

 

Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba

Strada Mihai Viteazul nr. 2 – Alba Iulia      Telefon: 0258/ 813076

www.culturaalba.ro  e-mail: augustinbena@mail.com

 

Sâmbătă, 21 iulie 2018

 

CENTRUL COMUNEI AVRAM IANCU, zona terenului de fotbal

ora 13.00 – Ateliere şi demonstraţii meşteşugăreşti

ora 14.00 – Expoziţia de fotografie etnografică semnată de Vasile Sârb

ora 15.00 – Activităţi educative şi de divertisment pentru copii cu VALIZA FERMECATĂ

ora 15.30 – 19.30 SPECTACOL FOLCLORIC

ANSAMBLUL FOLCLORIC „PLAIURI NOŞLĂCANE” DIN NOŞLAC

ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOR TEIUŞAN” DIN TEIUŞ

GRUPUL VOCAL „DORURI SIBIENE” SIBIU

GRUPUL FOLCLORIC „OBÂRŞIA” DIN BLAJ

ANSAMBLUL FOLCLORIC „BRĂDEANA” DIN SOHODOL

CODRUŢA TOMUŞ

ANSAMBLUL FOLCLORIC DIN  ANENII NOI (REPUBLICA MOLDOVA)

ANSAMBLUL FOLCLORIC „AUGUSTIN BENA” AL JUDEŢULUI ALBA

dirijor ALEXANDRU PAL

Ansamblul de dansuri coordonat de ALEXANDRA şi FLAVIU MÎRZA şi soliştii vocali invitaţi:

OANA VENŢEL

MARA BOGDAN

ALEXANDRU BĂRĂŞTEAN

BIANCA ŞUŞMAN

IOAN CIOREA

ALINA SECĂŞAN

VETA BIRIŞ

ora 19.30 – Foc de artificii şi urcarea pe Muntele Găina

 

MUNTELE GĂINA

 

ora 21.00 – Concert extraordinar de muzică folk şi country rock

DESPERADO

CĂTĂLIN CONDURACHE ŞI SANDI DEAC

VALI ŞERBAN

FLORIN SĂSĂRMAN

ora 23.00 – Concert Extraordinar NICOLETA NUCĂ

ora 24.00 – Foc de artificii şi foc de tabără

ora 24.00 – 4.00 – Discotetă în aer liber

 

Duminică,  22 iulie

MUNTELE GĂINA

 

ora 10.00 – ARBORAREA DRAPELULUI NAŢIONAL AL ROMÂNIEI PE MUNTELE GĂINA

Ceremonial de depunere de coroane în memoria lui AVRAM IANCU eroul al naţiunii române alături de

Tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena” a judeţului Alba

ora 10.30 – Târgul Naţional al Meşterilor Populari

ora 11.00 – Spectacol extraordinar de folclor

ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA MUREŞULUI” DIN ARAD

GRUPUL FOCLORIC TRADIŢIONAL „MĂRIŞANA” DIN (MĂRIŞEL) CLUJ

ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUGURI ŞI MLĂDIŢE DE TEZAUR” AL CASEI DE CULTURĂ DIN BEIUŞ

ANSAMBLUL FOLCLORIC DIN  ANENII NOI (REPUBLICA MOLDOVA)

ANSAMBLUL FOLCLORIC „AUGUSTIN BENA” AL JUDEŢULUI ALBA, DIRIJOR ALEXANDRU PAL

ANSAMBLUL DE DANSURI COORDONAT DE ALEXANDRA ŞI FLAVIU MÎRZA

SOLIŞTII VOCALI:

NICOLAE PLUTĂ

DORINA NARIŢA

MARIA FILIMON

FLORICICA MOGA

NICOLAE TUHUŢ

CĂTĂLIN HAŞA

şi solişti vocali invitaţi:

MARIANA ŞI ADRIANA ANGHEL

MARIUS CIPRIAN POP

MIRELA MĂNESCU

FELICIA STOIAN

MĂDĂLINA ARTEM

ROXANA BĂDESCU

ANCUŢA MATEI

NICOLAE FLAVIU CRISTEA

ALEXANDRA CHIRA, câştigătoarea trofeului emisiunii concurs TVR – VEDETA POPULARĂ

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com