Târgul Gustos de Alba îşi deschide porţile sâmbătă
Consiliul Judeţean Alba organizează în zilele de 12 şi 13 mai, cea de-a treia ediţie a Târgului Gustos de Alba, eveniment dedicat promovării producătorilor din industria alimentară locală precum şi valorificării tradiţiilor culinare din această zonă.
Târgul va avea loc între orele 10.00-18.00, în spaţiul expoziţional al Pieţei Pascu din cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia şi are ca principal partener firma Albalact. El se adaugă seriei de evenimente prin care CJ Alba a acţionat constant, în ultimii ani, pentru susţinerea micilor producători şi pentru dinamizarea mediului de afaceri din Alba.
Pe parcursul celor două zile de târg vor fi prezentate produse alimentare de carmangerie, panificaţie, patiserie, cofetărie, apicultură, viticultură, legumicultură şi produse lactate fabricate în judeţ. O secţiune aparte va fi dedicată mâncărurilor tradiţionale, ediţia din acest an a târgului fiind completată, în mod fericit, prin participarea asociaţiei ce promovează conceptul Slow Food, asociaţie care în judeţul Alba a luat naştere la iniţiativa şi cu sprijinul CJ Alba. Conceptul Slow Food, dezvoltat la nivel mondial, protejează cultura culinară locală, promovând hrana sănătoasă şi gustoasă. Acest concept se va afla şi în centrul activităţilor de educaţie a gustului dedicate copiilor.
„La fel cum am susţinut constituirea asociaţiilor producătorilor – precum Asociaţia cultivatorilor de cereale şi plante tehnice, Asociaţia cultivatorilor de sfeclă de zahăr, Asociaţia “Amicii Rozelor”, Asociaţia crescătorilor de bovine sau Asociaţia crescătorilor de ovine – prin organizarea acestui târg susţinem produsele alimentare realizate în judeţul Alba, dar şi tradiţia culinară deosebit de valoroasă a acestor locuri. Programul târgului este foarte variat şi Alba va redeveni, pentru două zile, capitala gustului românesc autentic”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.
Produsele culinare vor fi completate de renumitele vinuri produse în judeţul Alba, vizitatorii putând găsi la târg rodul podgoriilor de pe valea Târnavelor, din zona Aiudului, a podişului Secaşelor şi din împrejurimile Alba Iuliei.
Şi anul acesta, pentru vizitatori au fost pregătite o serie de surprize sub formă de concursuri, degustări şi demonstraţii culinare. Vedeta, de această dată, va fi Bucătăria Hoinară, un loc al întâlnirilor între oameni, locuri, ingrediente, arome şi poveşti, unde şi cei mici vor putea participa la ateliere de gătit în cadrul cărora vor prepara Brioşele vesele din Cetate. Nu vor lipsi nici momentele culturale, atmosfera de sărbătoare fiind completată de Opera în piaţă – un recital de arii din opere celebre susţinut de artişti ai operei din Cluj.
Alături de CJ Alba, parteneri în organizarea acestui eveniment sunt: Primăria Municipiului Alba Iulia, Asociaţia Ţara Vinului Alba, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Alba Transilvania, Asociaţia crescătorilor de ovine din judeţul Alba, Asociaţia Judeţeană a crescătorilor de bovine Alba, Fuchs Condimente Ro şi Slow Food Alba Transilvania.
Crinela Toader