Târgul mierii de la Blaj, un eveniment internaţional

22 martie 2012 19:220 comments

O zi dulce, o zi cu soare în prima zi a Târgului Mierii de la Blaj, eveniment economic şi apicol ajuns la cea de-a V-a ediţie, care a reunit peste 125 de producători din toată ţara.
Printre numeroasele standuri ale producătorilor români s-au aflat de această dată şi producători din domeniu provenind din 8 ţări: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Rep.Moldova, Slovacia, Finlanda, Olanda, Serbia.
Printre vizitatorii târgului i-am zărit şi pe Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, sau senatorul Nicolae Dobra.
Victor Mateş, directorul Apidava Blaj, ne-a declarat: „În plus aducem în faţa populaţiei şi a specialiştilor primul simpozion de apiterapie în cadrul târgului nostru, cu invitaţi de prestiţiu: doamna Cristina Mateescu de la Bucureşti, vicepreşedinta Comisiei Internaţionale de Apiterapie, doamna doctor Aoşan de la Arad, practicantă de mulţi ani de apiterapie, şi să strângem o parte din cei interesaţi şi medici din Alba Iulia, Sibiu, Cluj pentru discuţii la acest simpozion… Anul 2011 a fost un an relativ bun. Noi putem spune că producţia a crescut în ultimul an cu aproximativ 20%. A căpătat o importanţă mai mare în structura noastră exportul. În ceea ce priveşte ponderea exportului, este de 50%, cu export în ţări relativ exotice. Ca să exporţi miere în China este chiar o noutate, din multe puncte de vedere. Suntem la al treilea export pe care îl perfectăm cu partenerul din China poate chiar astăzi (joi, 22 martie 2012)”.
În a doua zi a târgului şi-a anunţat prezenţa şi fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, un specialist originar din judeţul Alba.
La rândul său, primarul Gheorghe Rotar ne-a declarat: „Cred că este locul potrivit pentru o asemenea sărbătoare, întrucât în zona Târnavelor avem peste 100 de apicultori, o asociaţie foarte puternică şi, de asemenea, la Blaj funcţionează Apidava, cel mai mare procesator de miere din ţară. Micul nostru municipiu este mândru că există o sărbătoare aşa de dulce acasă la noi”.
Vizitatorii târgului au putut cumpăra diverse produse apicole: miere naturală, ecologică de diferite esenţe: polifloră, de tei, salcâm, rapiţă, mentă, zmeură, cimbrişor, coriandru, sânziene, floarea soarelui, cu cătină; propolis, polen, faguri, de asemenea vin cu miere; produse pe bază de ceară sau miere: săpunuri aromatice, creme, produse cosmetice pe bază de miere, lumânări din ceară sub forma unor figurine: de stupi, ouă, iepuraşi ş.a. Specialiştii au avut la dispoziţie standuri cu echipamente şi instrumente specifice apiculturii. Iulian Brok şi Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com