Transalpina are nevoie de un proiect de dezvoltare turistică

21 august 2012 17:150 comments

În 18 august 2012, a avut loc ultima acţiune din cadrul proiectului interjudeţean „Voluntari pentru un turism ecologic Parâng”, în care au fost implicaţi elevi şi cadre didactice din judeţele Alba, Gorj, Hunedoara şi Sibiu. Din partea judeţului Alba, au participat la proiect Şcoala Generală Şugag, cu sprijinul direct al primarului comunei, Constantin Jinar, care pe lângă prezenţa efectivă la acţiunile de sâmbăta trecută, a asigurat şi transportul celor câteva zeci de elevi şi cadre didactice.
Comuna Şugag a început în forţă ziua de sâmbătă, printr-o acţiune de ecologizare a Văii Frumoasei, în urma căreia elevii au strâns aproape două camioane de deşeuri, preluate şi depozitate ulterior de primărie. După întâlnirea cu celelalte grupe de voluntari, din judeţele Gorj, Hunedoara şi Sibiu, care a avut loc la Tărtărău, toate echipele s-au deplasat la Oaşa, unde a avut loc acţiunea finală din cadrul proiectului derulat de cele patru judeţe, respectiv o dezbatere cu tema voluntariatului pentru o cauză dreaptă.
În contextul în care prefecturile judeţelor implicate în proiect au avut rolul de parteneri ai acestuia, la evenimentul de sâmbătă au participat şi prefecţii de Alba şi Gorj care au avut o serie de discuţii referitoare la Transalpina şi la potenţialul ei turistic. Atât prefectul judeţului Alba, Dan Simedru, cât şi prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, consideră că Transalpina este şoseaua României cea mai frumoasă din punct de vedere turistic, şi că, în consecinţă, ea ar trebui să beneficieze de o atenţie deosebită din partea autorităţilor. Cei doi prefecţi au concluzionat că este nevoie de un proiect de dezvoltare turistică a întregii zone, cu punerea în valoare a Transalpinei, iar administraţiile publice locale, sau prefecţii şi consiliile judeţene trebuie să aibă în vedere un asemenea proiect, care să beneficieze de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
„Acţiunea de sâmbătă, la care a participat comuna Şugag, prin cadrele didactice, elevi şi părinţi, dar şi prin administraţia locală, având în vedere implicarea primarului, a avut un rol educativ deosebit, prin aceea că a fost strînsă o cantitate impresionantă de deşeuri lăsate în urmă de turişti. Copiii au avut ocazia să adopte un comportament corect, atât faţă de natură, cât şi faţă de gestionarea deşeurilor. Din păcate, ei au trebuit să adune mizeriile lăsate în urma lor de turiştii care sfidează bunul simţ şi mediul înconjurător. Totuşi, caracterul educativ al acestui proiect şi al acţiunii de ecologizare în sine este un exemplu demn de urmat. În ceea ce priveşte promovarea turistică a Transalpinei, şi după discuţiile avute cu prefectul Claudiu Teodorescu, cred în necesitatea unui proiect, tot interjudeţean, amplu şi integrat, care poate primi susţinere din partea Guvernului. Din punctul nostru de vedere, al meu şi al prefectului de Gorj, vom face demersurile necesare pentru ca acest proiect să se concretizeze”, a declarat Dan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com