Trei cetăţeni străini depistaţi cu şedere ilegală în Alba

31 ianuarie 2014 15:051 comment

romanii-pe-locul-al-doilea-dupa-chinezi-la-numarul-de-imigranti-in-tari-ocde-principala-tara-de-destinatie_size9 Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Alba, prin forţe proprii şi în colaborare cu lucrători din cadrul I.J.J. Alba au desfăşurat, în perioada 27 – 30  ianuarie .a.c., o  serie de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă. Cu această ocazie, au fost depistaţi cu şedere ilegală un număr de trei cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 19 şi 43 de ani, unul din Moldova şi doi din Turcia.

Astfel, în urma unui control efectuat de poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Alba la un cămin studenţesc din municipiul Alba-Iulia, a fost depistat cu şedere ilegală un cetăţean din Republica Moldova. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că persoana în cauza a intrat în ţară în baza unei vize de lungă şedere în scop de studii, care îi conferea un drept de şedere de 90 zile, iar la expirarea acestuia nu a părăsit teritoriul României şi nici nu a făcut demersuri pentru prelungire.

Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amendă în valoare de 400 lei şi a fost emisă pe numele său o decizie de returnare  prin care este obligat să părăsească România în termen de 15 zile, în conformitate cu prevederile OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În cadrul altei acţiuni desfăşurate în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba, pe raza comunei Vinţu de Jos, au fost depistaţi cu şedere ilegală doi cetăţeni turci. Poliţiştii au constatat că cetăţenii străini au intrat în ţară în baza unei vize Schengen eliberată de către autorităţile unui stat membru UE iar la expirarea dreptului de şedere de 5 zile, nu au părăsit teritoriul naţional. Urmare a acestui fapt, pe numele lor au fost emise comunicări de părăsire a teritoriului României în termen de 3 zile şi au fost sancţionaţi contravenţional cu avertisment, conform actului normativ menţionat mai sus.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, va continua organizarea unor astfel de acţiuni şi controale  pe linia combaterii şederii şi muncii ilegale, atrăgând atenţia cetăţenilor străini asupra respectării legislaţiei în vigoare în ce priveşte dreptul de şedere pe teritoriul României.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com