Trei comune din Alba se confruntă cu lipsa apei potabile

19 iulie 2012 17:230 comments

Vremea deosebit de călduroasă din ultima perioadă şi faptul că nu a plouat de mai bine de trei săptămâni, începe să creeze probleme şi în Alba. Mai multe comune din Alba se confruntă cu o problemă şi anume, lipsa apei potabile din cauza faptului că fântânile au secat sau sunt total insuficiente. Cele trei comune din judeţul Alba sunt Berghin (satele Berghin, Henig, şi Ghirbom), Ohaba şi Stremţ (satul Geomal). În aceste localităţi locuiesc 3.000 de persoane.
Joi dimineaţa, prefectul judeţului Alba a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, unde a fost discutată şi problema lipsei apei potabile din comunele Berghin, Ohaba şi Stremţ. Prefectul de Alba, Dan Simedru, le-a cerut celor de la ISU să precizeze modul în care au intervenit pentru remedierea acestei probleme. Răspunsul primit a fost neaşteptat şi anume, că cei de la ISU nu au intervenit în niciun fel, pentru că nu au fost solicitaţi. Aceasta este o dovadă a faptului că birocraţia este încă la rang înalt în România şi după 20 de ani de la revoluţie. Şeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, a declarat că instituţia sa are în dotare autospeciale cu rezervoare din inox, care pot fi folosite la transportul apei potabile în localităţile afectate, dar pentru a putea face acest lucru trebuie să existe în primul rând o solicitare din partea administraţiilor locale. Acesta a precizat că nu a primit nicio solicitare, deşi lipsa apei datează de aproape două săptămâni, iar cei de la ISU aveau cunoştinţă despre acest fenomen.
Prefectul Dan Simedru a cerut expres, în cadrul şedinţei conducerii ISU Alba, să ia legătura cu primarii din cele trei comune şi să acţioneze în consecinţă, mai ales că există posibilitatea ca apa potabilă să fie transportată cu cinci autospeciale de la ISU sau cu 12 autospeciale ale unor societăţi comerciale. O situaţie gravă este la Henig, unde doar o fântână mai are debit de apă dar care nu este potabilă. Deşi se ştie acest lucru, locuitorii din Henig folosesc apa pentru consumul propriu şi pentru adăparea animalelor. Prefectul Dan Simedru a precizat faptul că deja Primăria din Berghin a început să transporte zilnic apă cu o cisternă de inox în localitatea Henig. Această acţiune va continua după ce, în prealabil, reprezentanţii DSP Alba vor face analiza apei.
Deşi în Berghin şi Ghirbom există cişmele stradale, acestea nu fac faţă deoarece, „se acţionează româneşte”, după cum a precizat prefectul de Alba, Dan Simedru. Mai précis, locuitorii care stau în josul satului folosesc apa pentru consum dar şi pentru grădini, fără a ţine cont de nevoile altora, iar la cei care stau în părţile de sus ale localităţilor, nu mai ajunge apa. În acest sens, prefectul a precizat că o soluţie pentru perioadele de secetă este racordarea celor două localităţi la rezervoarele de apă de la Straja.
După Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul a organizat o conferinţă de presă, în care a prezentat situaţia alături de şeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica şi şefii de la Garda de Mediu, ITM Alba, reprezentantul DSP Alba. Prefectul Dan Simedru a precizat că situaţia este gravă, dar se vor lua toate măsurile pentru a se remedia situaţia existentă în cele trei comune.
„Eu cred că va trebui în fiecare zi, pe toată această perioadă de caniculă, să li se asigure apa potabilă cu cisterna pe care o vom transporta acolo prin sistemele noastre administrative. Am discutat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă aceste probleme, am cerut Consiliului Judeţean o implicare serioasă şi sunt convins că se va întâmpla acest lucru. În localităţile menţionate există surse de apă, dar acestea sunt sărace şi au nevoie de timp pentru a se reface. Sursa de apă de la Henig are nevoie de cam 24 de ore pentru a se reface şi fântâna să revină la debitul de secetă, nu la debitul normal”, a declarat Dan Simedru. Prefectul Simedru a completat că a solicitat Consiliului Judeţean ca, la rectificarea bugetară, să aloce bani comunelor din Podişul Secaşelor, pentru a putea face faţă din punct de vedere financiar perioadei de secetă.
Joi după amiază, ISU Alba a trimis o cisternă de 5.000 de litri de apă potabilă în Henig şi 9.000 de litri apă menajeră, iar vineri 20 iulie, ISU Alba va transporta o cantitate de 5.000 litri de apă potabilă în satul Geomal, comuna Stremţ.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com