Trimişi în judecată pentru furtul unor obiecte de tezaur de valoare inestimabilă

25 septembrie 2012 17:042 comments

Patru bărbaţi au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia după ce au sustras obiecte de tezaur extrem de valoroase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia sau din alte situri şi apoi le-au valorificat pe piaţa neagră.
Darius Liviu Baci a fost trimis în judecată pentru furt calificat, fals în declaraţii şi spălare a banilor, Mircea Mihăilă, zis „Cap de Porc” este înviunuit de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat, spălare a banilor şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge. Tot în judecată, a fost trimis şi Florin Sebastian Zvîncă, pentru fals în declaraţii şi spălare a banilor, în timp ce Romică Hîndorean este judecat pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare a banilor şi operaţiuni de export ilegal de bunuri culturale ce fac parte din patrimoniul cultural naţional. Din probatoriul administrat în cauză, procurorii spun că, în perioada 1998 – 2009, după ce s-au constituit într-o asociaţie infracţională, cei patru au desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora au sustras şi valorificat ilegal, pe piaţa neagră a antichităţilor, mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Unul dintre ele este un tezaur în valoare de 3.794.550 euro, alcătuit din 3.600 monede Lysimach, Pharnakes şi Asander din aur, care au în total 30 de kilograme, sustras în august 1998 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, punctul Şesu Căprăreţei. Până acum, din întregul tezaur s-au recuperat doar 28 monede Lysimach, depuse în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României. Un alt tezaur, în valoare de 100.000 euro, este alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur, sustras în perioada 2002 – 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, judeţul Alba, care a fost, din fericire, recuperat şi depus în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Cel de-al treilea tezaur sustras, în valoare de 869 de euro, este alcătuit din 35 denari romani din argint şi o tetradrahmă, sustras în vara anului 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare, care, de asemenea, a fost recuperat, şi depus în colecţiile Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Pentru reciclarea sumei de 3.000.000 mărci germane, rezultată din valorificarea tezaurului sustras, inculpaţii au achiziţionat o spălătorie auto şi împrumutată frecvent cu titlu de aport asociat, două parcuri auto, 33 de parcele de teren în intravilanul municipiului Deva, acţiuni bancare, vilă cu piscină, apartamente în municipiul Deva şi au petrecut vacanţe în locuri exotice, arată procurorii.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com