Un sit industrial din Odorheiu Secuiesc va fi reabilitat

20 august 2012 17:280 comments

În municipiul Odorheiu Secuiesc, în vechiul centru pentru protecţia plantelor, s-au desfăşurat activităţi economice şi industriale, aici fiind depozitate materialele fitosanitare, în vederea ambalării şi distribuţiei materialelor destinate îngrijirii plantelor. După reorganizare, centrul amintit împreună cu terenul şi clădirile aferente, au ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Harghita. Premergător elaborării prezentului proiect s-a realizat un studiu care a avut ca scop evidenţierea gradului de poluare al sitului industrial mai sus amintit. Studiul a fost realizat prin evaluarea rezultatelor şi probelor obţinute după 5 forări realizate în acest sens, fiind determinată poluarea solului şi a apei la nivelul pânzei freatice. În concluziile acestui studiu, se precizează că solul de sub clădirile în care a funcţionat centrul şi inclusiv clădirile, sunt grav poluate cu compuşi chimici corozivi şi toxici.
Acest proiect a fost contractat vineri, 17 august 2012, la Miercurea Ciuc. Contractul de finanţare nerambursabilă a fost semnat de Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi Simion Creţu, directorul general al ADR Centru. Proiectul este finanţat din fondurile Programului Operaţional Regional, domeniul major de intervenţie 4.2, destinat reabilitării siturilor industriale abandonate, program gestionat de către ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.
Proiectul „Centru Inovativ de Dezvoltare Economică în judeţul Harghita – „Harghita Business Center” – Incubator de Afaceri” este cel de-al doilea proiect contractat la nivelul regiunii noastre, din fonduri Regio, pe domeniul destinat reabilitării siturilor industriale poluate şi abandonate. Valoarea totală a cererii de finanţare este de aproape 9,5 milioane lei, din care 4,43 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către Consiliul Judeţean Harghita. Diferenţa dintre cele două sume reprezintă contribuţia adusă de beneficiar la realizarea proiectului. Beneficiarul fondurilor îşi propune, pe parcursul celor 19 luni de implementare, crearea unor facilităţi logistice pentru noi investitori, prin reabilitarea sitului industrial şi amenajarea unei structuri de sprijinire a afacerilor pe platforma fostului centru de protecţie a plantelor.
Fondurile solicitate vor fi investite în activităţi de reabilitare a terenului de 0,32 ha, prin excavarea şi îndepărtarea a peste 900 metri cubi teren contaminat, precum şi prin construcţia pe circa 700 mp a unui centru de afaceri care să asigure facilităţile logistice pentru investitorii din zona municipiului Odorheiu Secuiesc. De asemenea, cu banii nerambursabili se vor mai implementa măsuri de promovare a noii structuri create şi se vor crea cel puţin 68 de noi locuri de muncă. Vor fi, de asemenea, atraşi în noua locaţie, cel puţin 48 de agenţi economici, la o rată de ocupare în cadrul structurii de sprijinire a afacerilor estimată la minim 70%. Din ruinele vechiului centru de protecţie a plantelor se vor recupera şi refolosi circa 660 tone de deşeuri.
„Este foarte important acest sprijin pe care ni-l oferă Uniunea Europeană, prin acest domeniu, pentru finanţarea nerambursabilă a transformării unor situri poluate, în spaţii utile şi noi locuri de muncă pentru cetăţenii oraşului. În acest fel, se refuncţionalizează facilităţi economice în care mulţi oameni şi-ar putea recupera cel puţin o parte din locurile de muncă desfiinţate în decursul timpului. După semnarea, în luna mai, a unui proiect similar în judeţul Covasna, Regiunea Centru, unde sunt proiecte depuse şi în curs de contractare pe acest domeniu, devine prima dintre regiunile româneşti în care fondurile europene sunt utilizate judicios pe acest domeniu al Programului Operaţional Regional. Autorităţile din regiunea noastră au insistat să păstrăm aceste fonduri pentru reabilitarea siturilor industriale poluate şi abandonate, deoarece sunt multe fabrici vechi nefolosite pe care doresc să le reintegreze în mediul economic, ca şi structuri de afaceri sau parcuri industriale”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com