Utilajele de deszăpezire nu au făcut faţă ninsorii de luni de la Alba Iulia
Luni, zăpada abundentă i-a luat prin surprindere pe cei abilitaţi să se ocupe cu deszăpezire în Alba Iulia. Pentru şoferi şi pietoni, străzile şi trotuarele din municipiul Alba Iulia au devenit adevărate capcane. Deşi a nins din abundenţă, utilajele de deszăpezire au fost destul de scumpe la vedere, acestea fiind foarte puţine pentru a face faţă iernii grele care s-a abătut asupra municipiului Alba Iulia.
În cursul zilei de luni, pentru a te putea deplasa din Centru în Cetate sau invers era o adevărată aventură pe străzile principale, nemaivorbind de străzile adiacente, unde maşinile cu greu puteau intra.
Locuitorii din Alba Iulia au fost total nemulţumiţi de faptul că în cursul zilei de luni dar şi de marţi, autorităţile locale au cam fost luate prin surprindere de ninsorile abundente. Cerând opinia mai multor locuitori din Alba Iulia, oameni de afaceri sau politicieni, aceştia au spus că firma de salubritate nu şi-a făcut datoria iar autorităţile locale şi cei abilitaţi ar trebui să ia măsuri în acest sens. Municipalitatea va scoate la licitaţie în luna martie serviciul de salubritate şi deszăpezire, firma care se ocupă de acest serviciu pierzând deja licitaţiile pentru aceste servicii la Sebeş şi Aiud. Deja la nivel naţional se va începe o anchetă privind contractele derulate de autorităţi cu firmele de deszăpezire, deoarece în sfârşit autorităţile s-au sesizat că în România se plăteşte pentru deszăpezire mai mult ca în alte ţări.
Opinii
„Cei abilitaţi nu şi-au făcut treaba. S-a intervenit târziu, în fiecare zi când a nins, iar Alba Iulia s-a transformat într-un imens patinoar. Trebuie să renunţăm cu prostiile cum am văzut luni seara, angajaţi ai firmei care se ocupă cu deszăpezirea care curăţau doar zona din faţa primăriei. Aceştia ar trebui să-şi facă treaba pe întreg domeniul public. Aceşti oameni ar trebui verificaţi să-şi facă treaba cum trebuie, nu doar să cureţe arterele principale, iar pe străzile secundare şi între blocuri este dezastru”, a declarat Florin Roman, vicepreşedinte PNL Alba.
„Reacţia întârziată şi ineficientă a firmelor care s-au ocupat cu deszăpezirea ne-a afectat serios afacerile şi ne-a adus pierderi. Am avut multe maşini care nu au putut circula în judeţ iar altele au fost blocate la intrarea în judeţ. Cred că se puteau găsi soluţii mai eficiente şi mai rapide pentru deblocarea drumurilor. Consider că trebuie analizate cu mare atenţie contractele semnate cu firmele de deszăpezire şi lipsa de viteză de reacţie a acestora”, a declarat Ioan Dîrzu, preşedinte PSD Alba şi om de afaceri.
“Nu cred că societăţile care au în derulare contracte pentru deszăpezire îşi fac datoria conform contractului, lucru care s-a văzut şi se vede pe şoselele şi străzile din Alba Iulia şi judeţ. În acest sens, organele abilitate al MAI şi “alte servicii” ar trebui să fileze şi să monitorizeze derularea acestor contracte decât să se ocupe de monitorizarea şi filajul oamenilor de afaceri şi politicienilor care au amante şi care întreţin relaţii sexuale cu aşa-zise prostituate.
Dacă monitorizarea nu se face la timp, mai târziu este greu de demonstrat câte utilaje sau cât material antiderapant s-au folosit”, a declarat Ioan Lazăr, om de afaceri din Alba Iulia.
„Nu au fost întreprinse nici un fel de măsuri pentru deszăpezirea drumurilor centrale. Şi în Alba Iulia luni s-a circulat cu mare dificultate, nu mai vorbim de celelalte drumuri. Sper ca autorităţile să viziteze oraşul şi străzile secundare pentru a se trezi din somnul de iarnă. Consider că aceşti oameni nu trebuie să stea la conducere, dacă ei nu sunt în stare să ia măsuri în astfel de cazuri. Aceştia nu au nici un fel de stres în privinţa asta, deoarece ei stau în birou şi banii le vin …”, a declarat Mircea Macavei din Alba Iulia.
„Deşi autorităţile susţin că îşi fac treaba, realitatea este cu totul alta. Aceştia susţin că drumurile din judeţ au fost curăţate, deşi cei care luni, 13 februarie, s-au aflat în trafic susţin cu totul altceva. Nici măcar arterele principale nu au fost curăţate, străduţele secundare din Alba Iulia arată ca şi pe uliţele satelor. Oare ce se întâmpla dacă ningea 2-3 zile??? Cu siguranţă ar fi fost groaznic iar activitatea noastră ar fi avut de suferit …”, a declarat Andrei Mateş, administratorul unei firme de distribuţie din Alba Iulia.
Un grup de proprietari de parcări private de pe strada Cloşca doresc să-l întrebe pe primarul Mircea Hava: „Ce face pentru noi, cei care plătim parcările private??? Este vorba totuşi despre o sumă de bani pe care fiecare dintre noi o scoate din buzunar anual. În afară că sunt trasate două linii şi o cifră … NIMIC …chiar NIMIC! Parcările sunt necurăţate iar acum sunt îngheţate, deci imposibil de a parca pe locul cu plată. Vă întrebăm: oare noi trebuie să le curăţăm iar dumneavoastră doar să încasaţi nişte bani?
„Drumurile din judeţ şi chiar din Alba Iulia sunt curăţate foarte rău, este foarte greu pentru automobile să se deplaseze chiar şi prin centrul oraşului Alba Iulia, unde zăpada este morfolită pe şosea. Pot spune că activitatea la firma mea, luni, 13 februarie, a fost paralizată din cauza drumurilor necurăţate, agenţii nu au putut părăsi localitatea. Drumul până la Cugir a fost greu accesibil, pe traseu nefiind întâlnit nici măcar un utilaj de deszăpezire… Deci ce pot spune decât că autorităţile nu-şi fac treaba şi nu-i interesează că unii au de pierdut”, a declarat Marius Benga, administratorul unei firme de produse parafarmaceutice din Alba.
„Noi, din păcate, acţionăm de trei ani pe 15,5 km de drumuri judeţene de la limita cu Alba Iulia până la limita cu Berghin (exceptând porţiunea de la Podul Ampoi până la Podul de peste Mureş). Am cerut autorităţilor judeţene motorină şi sare, dar fără prea mare succes. Din acest an noi acţionăm pe drumuri cu sare şi clorură de magneziu. Noi acţionăm cu două lame, un buldo, un tractor şi o sărăriţă. Chiar luni am plătit o factură de 225 de milioane lei vechi. Practic noi acţionăm pe drumurile judeţene deşi normal ar trebui să acţionăm doar pe străzile din comună, dar facem acest lucru deoarece nu putem lăsa oamenii în imposibilitatea de a circula. Înţeleg că au teritoriu mare de acoperit dar cel puţin să ne fi susţinut. Anul acesta am primit de la CJ doar 2 mc de sare, care ne ajung doar pentru un sfert de tură”, Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.
Sorin Poparadu, Crinela Toader