Va fi privatizata sau nu Cupru Min S.A. Abrud ?

22 februarie 2017 12:013 comments

Cupru Min

Senatorul de Alba Alexandru Pereş a adresat ministrului Economiei o întrebare privind situaţia Cupru Min Abrud.

În ultimii 10 ani au fost câteva tentative de privatizare a soicetăţii din judeţul Alba, dar toate au dat greş. Miniştrii Economiei s-au pierdut între interese mai mult sau mai puţin oculte, iar procesul de retehnologizare s-a făcut lent.

Anul 2016 a fost un an foarte bun pentru Cupru Min: a obţinut cea mai mare producție de concentrat de cupru din istoria companiei: 39.000 tone (cu peste 1.200 de tone de concentrat mai mult faţă de 2015. De asemenea producţia de cupru a fost de 7.800 de tone de cupru, cu peste 200 de tone mai mult decât în 2015.

„Compania Cupru Min S.A. Abrud, înființată în anul 2002 prin desprindere din CN MINVEST Deva și preluarea activului și pasivului de la Filiala Avram Iancu SA Abrud – succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roșia Poieni –, a reușit, după o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic, să se revigoreze, a achitat toate datoriile suverane către diverși furnizori și/sau creditori și, începând cu anul 2016, funcționează pe profit, reprezentând astfel o rețetă de succes pentru o companie cu capital 100% românesc.

Cu toate acestea, din păcate, în spațiul public au început să apără tot felul de informații cu privire la intenția Statului Român, prin intermediul Ministerului Economiei, de a privatiza Compania Cupru Min S.A. Abrud! Aceste zvonuri, speculative sau nu, adevărate sau nu, nu știu, însă o minciună pentru fi câtuși de puțin credibilă trebuie să conțină o sămânță de adevăr. În cazul Cupru Min S.A. Abrud s-a mai încercat cu ani în urmă privatizarea, dar contextul economic la acea vreme era unul nefast. De aceea, domnule ministru, acum, chiar nu vreau să fac un proces de intenție nimănui, dar după episodul cu adoptarea în Guvern a ordonanțelor de urgență „nocturne”, doresc clarificări serioase din partea ministerului pe care îl coordonați cu privire la planul de afaceri al Companiei Cupru Min S.A. Abrud pentru perioada 2017-2020, cât și poziția fermă a Ministerului Economiei referitor la viitorul acesteia.

Astfel, cu respect, vă solicit, domnule ministru, să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Va rămâne Cupru Min S.A. Abrud o companie cu capital 100% românesc?

2. Care este planul de afaceri al Companiei Cupru Min S.A. Abrud pentru perioada 2017-2020, conform viziunii noului guvern, având în vedere că, momentan, cunoaștem vechiul plan de afaceri pentru perioada 2016-2018?

3. Ce măsuri concrete ați întreprins pentru demararea „Programului privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite”, conform Programului de guvernare 2017-2020, Capitolul Economie, punctul 2, în care sunt date următoarele exemple, citez:

„- diversificarea producţiei finite obţinute din acelaşi minereu – concentratul de cupru, prin separarea concentratului de fier şi diversificarea gamei de produse prin includerea varului industrial în sortimentele valorificate;

– instalaţie de producere a varului din piatra provenită din cariera Pârâul Românesc la S.C. Cuprumin – S.A. Abrud: impact bugetar 4,5 milioane euro, perioada de recuperare a investiţiei 5 ani;

– realizarea unei instalaţii de recuperare a metalelor din apele acide provenite din haldele de steril la Societatea Cuprumin – S.A. Abrud: impact bugetar 25 milioane euro” – am încheiat citatul?

4. Între intenție și amortizare, care este calendarul pentru implementarea măsurilor cuprinse în „Programul privind valorificarea durabilă a resurselor minerale prin diversificarea produselor finite”?

Solicit răspuns scris”, spune Alexandru Pereş în întrebarea formulată oficial în data de 20 februarie 2017.

Sursa foto: Cupru Min S.A. Abrud

 

 

Tags:

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com