Vaccinare contra cancerului de col uterin!

13 ianuarie 2020 18:052 comments

Vaccinarea gratuită anti HPV pentru fetele de 11-14 ani începe de săptămâna viitoare la medicii de familie.

Provocat de anumite tulpini ale virusului uman papilloma (HPV), un virus care provoacă cea mai frecventa infecție cu transmitere sexuală1Până în prezent, există peste 120 de genotipuri HPVidentificate, dintre care 15 putând cauza cancerul de col uterin. 2Tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel internațional3. 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu acest virus la un moment dat, pe parcursul vieții3. Pe lângă cancerul de col uterin, HPV este asociat și cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal, penian si orofaringeal.2Al 4-lea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor la nivel mondial: în fiecare an, sunt înregistrate 527,624 cazuri noi și 265, 672 de decese.4

Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie.

La acea vreme instituția anunța că a finalizat licitația pentru achiziția dozelor de vaccin antiHPV, iar „primele 20 000 de doze vor fi distribuite la direcțiile de sănătate publică” încă din acea perioadă.

„Vaccinarea gratuită se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat”, explica instituția în comunicatul citat.

„Campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, precum și de susținere a medicilor și farmaciștilor în transmiterea informațiilor clare și corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin”, susținea ministerul.

Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcție de cerere și derularea campaniei de vaccinare.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populația și să explicăm așa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

 

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com