Vineri la Alba Iulia are loc Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare “La Porţile Apusenilor”

8 mai 2013 14:420 comments

scoala-avram-iancu-358

Și în acest an Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Alba Iulia organizează a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare “La Porţile Apusenilor”. Deja manifestarea se află la cea de a cincea ediție. În acest an evenimentul va avea loc vineri 9 mai de la ora 9:00.
Evenimentul se înscrie în cadrul activităţilor culturale cuprinse în calendarul Consiliului Judeţean Alba şi este realizat cu sprijinul financiar al acestei instituţii. De asemenea, festivalul face parte integrantă din Calendarul naţional al activităţilor educative pentru anul şcolar 2012-2013, aprobat de MEN.
La această ediţie sunt invitaţi să participe elevii claselor de meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, precum şi elevi de la Palatul Copiilor din Alba Iulia. Produsele tradiţionale lucrate manual de micii artizani de la clasele de pictură, ceramică, olărit, icoane pe sticlă, ţesături vor face obiectul unei expoziţii amenajate în curtea şcolii. De asemenea, va fi amenajată și o încăpere tradițională românească realizată cu sprijinul Muzeului etnografic din Cricău, dar și al Asociației Datini străbune Alba Iulia.
Fiind o manifestare de amploare, la această ediţie participă aproximativ 350 de reprezentanţi din mai multe zone etnofolclorice, dintre care amintim judeţele: Alba, Botoșani, Bihor, Cluj, Mureș, Sibiu, Maramureş, Harghita, Vaslui. Participanţii vor avea ocazia să îşi manifeste talentul, măestria artistică şi creativitatea în cadrul celor patru secţiuni ale festivalului : secţiunea de eseuri ,,Obiceiurile şi tradiţiile populare – zestrea spirituală a neamului românesc’’, secţiunea ,, Tradiţii şi obiceiuri oglindite în pictură’’, secţiunea ,,Icoane pe sticlă’’ şi secţiunea ,,Dansuri populare tradiţionale’’. Lucrările secţiunilor de pictură şi icoane pe sticlă vor începe la ora 1030, la Şcoala “Avram Iancu ”, iar spectacolul concurs de dansuri populare tradiţionale se va desfășura la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 16, unde va avea loc şi premierea câştigătorilor din cadrul celor patru secţiuni.
În deschiderea spectacolului sunt invitaţi membrii ansamblului ,,Muguri de tezaur’’ al Centrului cultural Augustin Bena, precum şi laureaţii celei de-a patra ediţii, formaţia “Obârşii negreştene” de la Şcoala ,,Mihai David’’ Negreşti, judeţul Vaslui.
Premiile ce vor fi oferite câștigătorilor și materialele promoționale ( mape, plachete, pliante, broșuri etc.) sunt asigurate de Consiliul Judeţean Alba și de Primăria municipiului Alba Iulia care susţin financiar realizarea acestui festival, precum şi de sponsori.
“Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor” s-a născut din dorinţa de a-i învăţa pe copii să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile, să cinstească portul românesc şi să prețuiască tezaurul nostru folcloric în care se regăseşte istoria şi mai ales sufletul neamului”, a declarat prof. Elena Ignat, coordonatorul proiectului”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com