Virginia Linul, cea mai cunoscută creatoare de costume populare din țară, lansează prima sa carte la Târgul de Carte Alba Transilvana de la Alba Iulia

22 mai 2019 20:065 comments

 

            Satul românesc, tradiție și valori este titlul generic sub care se va desfășura, vineri 7 iunie 2019, începând cu ora 19:00 la Muzeul icoanei – Museikon din Alba Iulia, evenimentul multi-art ce o va avea în centrul său pe cea mai cunoscută creatoare româncă de costume populare, Virginia Linul.

Evenimentul face parte din programul Târgului de Carte Alba Transilvana ce se va desfășura la Alba Iulia în perioada 6-8 iunie 2019 și va cuprinde lansarea primei cărți a Virginiei Linul, carte ce poartă titlul Portul popular năsăudean. Origini. Valori. Evoluții. Din istoricul veșmintelor din Țara Năsăudului. Secol X. Cartea va fi prezentată de reputatul prof.univ.dr. Ioan Opriș, alături de care vor fi prezente cercetătoarele etnografe Corina Mihăescu și Filofteia Pally, managerul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești – Argeș Iustin Narcis Dejeanu și editorul Vasile Dâncu. Momentul lansării de carte va fi însoțit de o expoziție de costume populare realizate de Virginia Linul și de momente folclorice susținute de interpreta de folclor Ioana Ardelean și de Grupul ,,Țarina” al Cupru Min Abrud.

Virginia Linul este una dintre cele mai cunoscute creatoare de costume populare din ţară. Ea a reuşit să aducă pe hainele moderne motivele tradiţionale de pe costumele pe care le purtau acum câteva secole strămoşii noştri. Costumele tradiţionale ale Virginiei Linul au ajuns în mai toate ţările lumii şi în 2011 chiar şi într-o expoziţie a renumitului designer francez Philippe Guilet. Virginia Linul este născută în comuna bistriţeană Salva şi este recunoscută pentru numărul mare de meşteşugari, care au transformat localitatea într-o adevărată „fabrică” de produse tradiţionale. Creatoarea de artă populară are cea mai mare echipă din ţară, nu mai puţin de 50 de femei din Salva şi din împrejurimi ajutând-o la realizarea costumelor populare.

Profesorul universitar dr. Ioan Opriş este personalitatea cea mai însemnată a muzeologiei româneşti şi unul dintre istoricii cei mai erudiţi şi capabili ai mediului academic din ţara noastră. Semnatar a mai bine de 30 de lucrări ştiinţifice în calitate de unic autor, pe teme esenţiale ale cunoaşterii istorice, domnului profesor Ioan Opriş i se datorează alte câteva zeci de cărţi pe care le-a coordonat din postura de conducător de doctorat. Sute de articole ştiinţifice poartă semnătura sa şi contribuie la împrospătarea ştiinţei istorice. A avut fructuoase contribuţii la fondarea și dezvoltarea muzeelor şi laboratoarelor din România, începând chiar cu una dintre instituţiile exponenţiale ale ţării noastre, Muzeul Naţional Cotroceni, care îi datorează existenţa, dar şi la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde şi-a desfăşurat activitatea un număr însemnat de ani. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii „Valahia” din Târgovişte.

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com