VOICU ISI FACE AUTOCRITICA!

16 septembrie 2020 12:320 comments

Voicu Paul folosește ILEGAL bani publici pentru promovarea electorală. BEC a admis sesizarea USR – PLUS și panourile stradale vor fi înlăturate

 

Voicu Paul și echipa PNL folosesc ILEGAL bani publici pentru promovarea electorală, bani cu care au realizat panouri stradale asociate candidatului liberal și pe care le-au amplasat în zone publice din Alba Iulia. Alianța USR-PLUS a luat atitudine față de această faptă ilegală și a sesizat zilele trecute Biroul Electoral. În urma analizării dovezilor depuse, BEC Alba Iulia a decis, sâmbătă, admiterea plângerii USR-PLUS și a obligat Primăria Municipiului Alba Iulia să înlăture toate materialele care promovează electoral candidatul PNL.

Situația este cu atât mai gravă cu cât toate aceste materiale ar fi fost realizate cu bani europeni, obținuți pentru diferite proiecte ce se află în implementare în Alba Iulia. Având în vedere gravitatea acestor fapte și presupunerea rezonabilă a existenței elementelor constitutive ale unei infracțiuni, CEREM PUBLIC autorităților competente să se sesizeze și să pună în mișcare cercetarea prealabilă în acest caz. Amintim faptul că domnul Voicu Paul deține în prezent o calitate specială de demnitar public, respectiv viceprimar cu atribuții de primar și nu are dreptul legal să folosească în scop electoral bani publici pentru promovare. Știm că este campanie electorală, însă nimeni nu este mai presus de lege și legea trebuie să fie respectată de oricine, indiferent de calitatea politică sau publică pe care o are.

În fapt, atât în perioada de precampanie electorală, cât și după declanșarea perioadei legale a campaniei electorale, domnul Voicu Paul a folosit panouri de afișaj stradal, care aparțin Primăriei Municipiului Alba Iulia, amplasate pe domeniul public, pe care au fost expuse diferite afișe cu proiecte realizate sau proiecte pe care aceeași instituție intenționează să le realizeze în perioada următoare.

Pe fiecare dintre afișele respective apare sigla Municipiului Alba Iulia și de asemenea este scrisă sintagma #CreștemAlbaIulia. Aceeași sintagmă, #CreștemAlbaIulia, apare pe toate materialele publicitare de campanie electorală care aparțin candidatului la funcția de primar al municipiului și care în prezent ocupă funcția de viceprimar cu atribuții de primar, Voicu Paul. Astfel, se asociază imaginea acestui candidat cu realizările administrației publice locale, cu imaginea unității administrativ-teritoriale și cu promisiunile pe care Primăria Municipiului Alba Iulia le-a angajat față de comunitate.

Fapta domnului Voicu Paul și a echipei Partidului Național Liberal este o dovadă clară a modului în care administrația locală a municipiului Alba Iulia a ajuns să folosească bugetul local în mod ILEGAL, DISCREȚIONAR și pentru AVANTAJUL UNOR GRUPURI DE INTERESE (de această dată pentru interesul politic). Aceasta este dovada că acești oamenii au confiscat în ultimii 30 de ani Alba Iulia și se comportă ca stăpâni feudali pe propria feudă. E timpul să spunem STOP, să oprim hoția și risipa banului public, dar mai ales e timpul să redăm Alba Iulia albaiulienilor!

Explicații legale:

Această practică este ILEGALĂ și încalcă mai multe prevederi legale, printre care amintim art. 14 alin. 1 și 2 și art. 33 din Legea 334/2006 care stabilesc faptul că „este interzisă folosirea resurselor financiare, umane şi tehnice aparţinând instituţiilor publice … pentru sprijinirea activităţii partidelor politice sau a campaniei electorale a acestora, altfel decât în condiţiile stabilite de legile electorale” și de asemenea „se interzice finanţarea în orice mod a campaniei electorale a unui partid, a unei alianţe a acestora sau a unui candidat independent de către o autoritate publică”. Costul afișelor respective a fost achitat de către administrația publică locală din bugetul public sau din bani europeni, iar panourile respective pe care au fost amplasate fac parte din domeniul public și sunt în proprietatea unității administrativ teritoriale.

Printr-o astfel de practică vădit nelegală, se încalcă egalitatea de șanse a tuturor competitorilor electorali, creându-se un tratament discriminatoriu între candidații la funcția de Primar al Municipiului Alba Iulia. În conformitate cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, Linii directoare și raport explicativ, adoptat de Comisia europeană pentru Democrație prin Drept în cadrul celei de-a 52 Reuniune Plenară (Veneţia, 18-19 octombrie 2002) în Secțiune I pct. 2.3. lit. a) pag. 8 se statuează faptul că „egalitatea șanselor trebuie să fie garantată în mod echitabil partidelor şi candidaţilor. Aceasta impune o atitudine neutră din partea autorităţilor de stat, în special în ceea ce priveşte: i. campania electorală; ii. reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă, în special de media publică; iii. susţinerea materială a partidelor şi campaniilor electorale de către stat”. Recomandări similare sunt cuprinse și în Manualul Consiliului Europei pentru organizațiile societății civile la paginile 54 și 56, unde se specifică faptul că autoritățile sunt obligate să acționeze imparțial și să trateze partidele politice și candidații la alegerile electorale în egală măsură în ceea ce privește finanțarea publică și alte aspecte legate de campanie. Astfel, candidatul respectiv a obținut un avantaj electoral față de competitorii săi prin faptul că, urmare a deținerii calității de viceprimar și ulterior viceprimar cu atribuții de primar, își arogă realizările administrației publice locale în nume personal și își asumă proiectele începute și aflate în derulare ale unității administrativ teritoriale.

În urma acestor dovezi clare și a expunerii încălcărilor legale, Biroul Electoral de Circumscripție Alba Iulia a decis să admită plângerea Alianței USR-PLUS care cerea  instituției Primarului Municipiului Alba Iulia luarea măsurii administrative a îndepărtării tuturor afișelor de acest gen, în care sunt promovate realizările administrației publice locale sau proiectele de viitor și pe care apare sintagma #CreștemAlbaIulia, de pe raza întregului municipiu.

Este o primă victorie împotriva celor care au confiscat Alba Iulia. Adevărata victorie va fi în 27 septembrie când albaiulieni își vor recâștiga Alba Iulia.

 

Biroul de presă al Alianței USR – PLUS Alba Iulia

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com